Saeima otrdien pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus Valsts fondēto pensiju likumā, kuri paredz apturēt privātajiem fondiem nododamās otrās līmeņa pensiju līdzekļu daļas palielināšanu, ko paredz līdzšinējā valsts sociālās apdrošināšanas politika. Grozījumi paredz, ka arī turpmāk Valsts kase saņems 12% no strādājošo algas, bet privātie pensiju otrā līmeņa pārvaldnieki - 8%, nevis 9%. Tas došot budžetam papildus 42 miljonus latu, lai varētu nodrošināt nākamgad solīto pensiju palielināšanu.

Par grozījumiem likumā ceturtdien izvērtās asas debates. Opozīcijas deputāti uzsvēra, ka Saeimai un valdībai jāievēro iepriekš dotie solījumi un tiesiskās paļāvības principi, savukārt koalīcijas politiķi uzsvēra, ka nauda nepieciešama, lai valdība varētu pildīt solījumus un nākamgad paaugstināt pensijas iecerētajā apjomā.

Par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā nobalsoja 68 deputāti, pret - 2, bet atturējās 19.

Pašlaik Valsts fondēto pensiju likums nosaka, ka ar 2009.gada 1.janvāri iemaksu likme pensiju otrajā līmenī tiks palielināta par vienu procentu un sasniegs deviņus procentus no algas. Saeimas atbalstītie grozījumi likumā paredz, ka 2009.gadā iemaksu likme pensiju otrā līmenī par vienu procentu netiks palielināta.

Pēc Labklājības ministrijas sniegtās informācijas, tas dos budžetam papildus 42 miljonus latu. Līdzekļi tiks novirzīti pensiju izmaksu nodrošināšanai atbilstoši Saeimā šovasar pieņemtajam lēmumam palielināt piemaksas par darba stāžu, ka arī spētu nodrošināta pensiju indeksāciju.

Novirzot līdzekļus pensiju izmaksu nodrošināšanai, tiks uzlabots pensionāru ar lielu apdrošināšanas stāžu un mazām pensijām materiālais nodrošinājums, norādīts likumprojekta anotācijā.

Līdz 2010.gadam bija plānots pakāpeniski palielināt iedzīvotāju pensiju otrā līmeņa novirzāmo līdzekļu apjomu līdz 10% no algas (pašlaik šiem mērķim tiek novirzīti 8% no algas). Līdzekļu paturēšana Valsts Kasē dos iespēju zināmā mērā nofinansēt pensiju palielinājumu, ko prasa likums - jo nākamgad iecerēts indeksēt visas pensijas. Saeima jūnijā galīgajā lasījumā apstiprināja likumu, saskaņā ar kuru ar nākamā gada 1.janvāri tiks noteikta piemaksa pensijām ar darba stāžu līdz 1995.gada 31.decembrim un pilnīgi visām pensijām. Ar šā gada 1.jūniju šāda piemaksa ir tām pensijām, kuras nepārsniedz 225 latus.

Pašlaik darba ņēmējs un darba devējs kopā maksā sociālo nodokli 33,09% apmērā no algas (darbinieks maksā 9%, darba devējs - 24,09%). Patlaban ar sociālo iemaksu starpniecību 8% no algas tiek novirzīti pensiju 2. līmenim, bet 12% - 1. līmenim.

Pensiju sistēmas otrais līmenis tika ieviests 2001. gada vidū, dodot sociāli apdrošinātajām personām iespēju veidot papildu uzkrājumus valsts nodrošinātajai vecuma pensijai. Līdz pērnā gada rudenim viens no līdzekļu pārvaldītājiem bija Valsts kase, taču 2007.gada rudenī 2. līmeņa pensiju kapitāls pilnībā pārgāja dažādu komercbanku un līdzekļu pārvaldīšanas firmu rokās. Valsts kases ieguldījumu plāna ienesīgums (sākotnējā ieguldījuma pieaugums) kopš darbības sākuma ir 3,94% gadā, un šis rādītājs ir viens no labākajiem starp konservatīvajiem pensiju 2.līmeņa plāniem.

To cilvēku uzkrājumus, kuri nebija izvēlējušies privāto pensiju pārvaldnieku, valsts kase konkursa kārtībā nodevusi privātajiem pārvaldniekiem. Uzkrājumus pārņēmuši a/s SEB "Unifondi", a/s "Parex Asset Management", a/s "Ieguldījumu pārvaldes sabiedrība Suprema Fondi", a/s "IPS Hansa Fondi", ieguldījumu pārvaldes a/s "Baltikums Asset Management", ieguldījumu pārvaldes a/s "DnB NORD Fondi", a/s "Ieguldījumu pārvaldes sabiedrība Astra Krājfondi", a/s "NORVIK ieguldījumu pārvaldes sabiedrība".

Latvijas Komercbanku asociācijas vadītājs Teodors Tverijons negatīvi vērtēja ierosinājumi par izmaiņām pensiju sistēmā, jo valdība atkāpjas no sākotnēji apstiprinātā reformu plāna.

 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!