Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūra/ Latvijas Autortiesību aģentūra (AKKA/LAA) rosina noteikt jaunu nodokli visu veidu atmiņas kartēm, zibatmiņām, kā arī portatīvajiem datoriem, mobilajiem telefoniem, datoru cietajiem diskiem un videokamerām, liecina portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija.
Ar šādu ierosinājumu AKKA/LAA nākusi klajā pagājušajā nedēļā kartējā Kultūras ministrijas darba grupas sanāksmē par tukšajiem datu nesējiem. Šī darba grupa izveidota saskaņā ar "Noteikumi par tukšo materiālo nesēju un reproducēšanai izmantojamo iekārtu atlīdzības lielumu un tās iekasēšanas, atmaksāšanas, sadales un izmaksas kārtību".

AKKA/LAA rosina izmaiņas noteikumos, kas paredzētu jaunas nodevas. Aģentūra piedāvā noteikt atlīdzību par tukšajiem materiālajiem nesējiem visu veidu zibatmiņām un atmiņas kartēm 1,5 lata apmērā, tiesa, neattiecinot šo nodevu uz "Olympus" un "Fuji" fotokamerās izmantojamo "xD" standarta kartēm.

Tāpat aģentūra rosina noteikt atlīdzību trīs latu apmērā par mobilo telefonu ar MP3, un visu veidu iekārtām, kurās iebūvēta zibatmiņa, videokamerām, datoru cietajiem diskiem, personālajiem un piezīmju datoriem. Par plaukstdatoriem aģentūra piedāvā noteikt atlīdzību 1,5 latu apmērā, bet par "MP4 ar atmiņu" - viena lata apmērā.

AKKA/LAA norāda, ka, lai gan personiskai lietošanai iedzīvotāji var izgatavot vienu tiesiski iegūtā aizsargātā autordarba kopiju, ko drīkst izmantot nekomerciālos nolūkos, taču autori ir tiesīgi saņemt taisnīgu atlīdzību par šādas kopijas izgatavošanu (nesēja atlīdzību).

Jau iepriekš tika noteiktas atlīdzības 0,03 latu apmērā par audiokasetēm un minidiskiem, 0,06 lati par videokasetēm, 0,1 lati par CD un 0,2 lati par DVD.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!