Demogrāfijas eksperti, aprēķinot PSRS okupācijas režīma nodarītos zaudējumus, aplēsuši, ka Latvijai nodarīti zaudējumi "10 miljonu cilvēkgadu apmērā", portālu "Delfi" informēja PSRS okupācijas režīma laikā radīto zaudējumu aprēķināšanas komisijas vadītājs Aigars Stankevičs.
Stankevičs skaidroja, ka "10 miljonu cilvēkgadu apmērā" ir termins, ar ko demogrāfi apzīmē zaudējumus, kas Latvijai nodarīti, aprēķinot katru deportēto cilvēku nostrādāto stundu Sibīrijā un citviet izsūtījumā, nodzīvoto laiku, nodarīto kaitējumu veselībai, ietekmi uz dzimstību un citus faktorus.

Pēc Stankeviča teiktā, komisija ņems vērā demogrāfu atzinumu, bet pilnībā darbu iecerēts pabeigt 2010.gadā. Pagaidām gan nav zināms, vai tas izdosies, jo komisijas darbam līdz ar taupības režīmu ir samazināti izdevumi. Ja šogad šim mērķim bija piešķirti 189 000 latu, tad nākamā gada budžetā ir tikai 120 000 latu, lai gan darbi vēl esot tikai aptuveni pusē.

Jau vēstīts, ka komisija PSRS totalitārā komunistiskā okupācijas režīma upuru skaita un masu kapu vietu noteikšanai, informācijas par represijām un masveida deportācijām apkopošanai un Latvijas valstij un tās iedzīvotājiem nodarīto zaudējumu aprēķināšanai tika izveidota 2005.gada 5.augustā saskaņā ar Ministru kabineta rīkojumu. Komisijai uzdots noteikt PSRS totalitārā komunistiskā okupācijas režīma upuru skaitu, apkopot informāciju par represijām un masveida deportācijām, kā arī aprēķināt Latvijas valstij un tās iedzīvotājiem nodarītos zaudējumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!