Valsts prezidents Valdis Zatlers, trešdien, 26. novembrī aicināja Saeimas Juridisko komisiju operatīvi izstrādāt Satversmes grozījumu projektu, kas nodrošinātu vēlētājiem tiesības rosināt tautas nobalsošanu, lemjot par priekšlaicīgām Saeimas vēlēšanām, portālu "Delfi" informē Prezidenta preses dienests.
Valsts prezidents norādīja, ka sarunās Rīgas pilī no visām Saeimā pārstāvētajām politiskajām partijām saņēmis apliecinājumu aktīvi strādāt pie Satversmes pilnveidošanas.

"Esmu pārliecināts, ka ir iespējams atrast kompromisu visos šobrīd strīdīgajos jautājumos par Satversmes grozījumiem, ja vien politiskās partijas ir gatavas nopietni strādāt. Vēlos atgādināt Saeimā pārstāvētajām partijām, ka tām ir jāpilda pirms un pēc referenduma dotie solījumi, jo pretējā gadījumā tiek grauta sabiedrības uzticība valstij. Man nav pieņemama dažu politisko partiju pārstāvju attieksme pret nozīmīgas tautas daļas viedokli un Valsts prezidenta likumdošanas iniciatīvām. Saeimai un valdībai pašreiz ir jārisina vairāki Latvijai būtiski jautājumi, tai skaitā, ekonomiskās krīzes pārvarēšanā, tieši tāpēc ir arī nepieciešams efektīvs instruments, kā atrisināt parlamentāras un valsts krīzes. Saeimai mērķtiecīgi jāturpina darbs pie Satversmes grozījumiem, turklāt - tā ir pozīcijas un opozīcijas kopīga atbildība šim darbam nodrošināt vismaz divas trešdaļas deputātu atbalstu," uzsver Valsts prezidents. Valsts prezidents norāda, ka ir gatavs izmantot visus Satversmē paredzētos mehānismus, lai nodrošinātu Satversmes grozījumu pieņemšanu, tāpēc rūpīgi sekos Saeimas darbam pie Satversmes grozījumu izstrādes.

Iepriekšējā Valsts prezidenta tikšanās ar Juridisko komisiju notika Rīgas pilī šā gada 28.oktobrī. Tāpat Valsts prezidents ir izmantojis arī savas Satversmes 20.pantā paredzētās tiesības un šā gada 6.augustā sasaucis Saeimas ārkārtas sēdi par Satversmes pilnveidošanu, iesniedzot Saeimai savu iniciatīvu.

2008.gada 3.jūnija likumdošanas iniciatīvā Valsts prezidents ierosināja papildināt Satversmes 3.nodaļu "Valsts prezidents", paredzot Valsts prezidentam patstāvīgas tiesības rosināt priekšlaicīgas Saeimas vēlēšanas, nesaistot šīs tiesības ar tautas nobalsošanu un iespējamu amata zaudēšanu.

Savukārt ar 2008.gada 6.augustā iesniegto likumdošanas iniciatīvu Valsts prezidents aicināja Saeimu izdarīt atbilstošus grozījumus Satversmē un paredzēt tiesības patstāvīgi lemt par Saeimas priekšlaicīgu atlaišanu diviem subjektiem: Valsts prezidentam un tautai pēc noteikta skaita vēlētāju ierosinājuma. Uz nepieciešamību veikt šāda veida grozījumus norādījusi arī Valsts prezidenta izveidotā Konstitucionālo tiesību komisija Egila Levita vadībā, kas 2008.gada 30.aprīlī pauda savu viedokli par Saeimas priekšlaicīgu vēlēšanu mehānisma pilnveidošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!