Baumu izplatīšana par lata devalvāciju var izraisīt lavīnveida reakciju, tādēļ šādi cilvēki ir jāsauc pie atbildības, lai turpmāk cilvēki padomātu, "vai drīkst tā mētāties ar vārdiem", intervijā Latvijas Radio paudis Saeimas Nacionālās Drošības komisijas vadītājs Dzintars Jaundžeikars (LPP/LC).

"Šādā situācijā tas [baumas] var izraisīt lavīnveida reakciju, kur cieš visi Latvijas iedzīvotāji, un to mēs arī jau jutām. Un tādēļ arī šī uzmanība tika vērsta un prasīta, ka vienreiz ir arī jāsauc pie atbildības, un es domāju, ka daudz pēc tam padomās, vai drīkst tā mētāties ar vārdiem," sacīja Jaundžeikars.

Viņš norādīja uz iezīmi, ka baumas sabiedrībā nonāca piektdienas, 14. novembra, vēlā vakarā, kad Saeima pieņēma budžetu un kad sākas garās brīvdienas. Tieši tad informācijas apmaiņa sabiedrībā ir vājāka un baumas ir grūtāk apturēt. "Ļoti labi viņas bija saliktas kopā ar budžeta pieņemšanu (..) visas atbildīgās amatpersonas nav tik viegli pieejamas," par situāciju brīvdienās sacīja Jaundžeikars.

Tomēr to, vai Drošības policija (DP) savā darbībā, aizturot Ventspils Augstskolas lektoru Dmitriju Smirnovu, ir pārspīlējusi, izvērtēs drošības iestādes savā vidū, turklāt pašas cietušās personās arī var vērsties tiesību aizsargājošajās instancēs. Tāpat to, vai baumas izraisa organizēta grupa, pagaidām skaidrojot drošības institūcijas.

Jau vēstīts, ka pagājušajā piektdienā sabiedrībā nonāca ziņas, ka Smirnovs ir aizturēts uz divām diennaktīm. Viņš bija sacījis, ka Latvijā strādājošajās bankās naudu nevajag glabāt, turklāt savus iekrājumus ir labāk pārvērst eiro. DP rīcība sabiedrībā izsauca visai asu reakciju, jo, pēc daudzu ieskatiem, šis ir precedents, kad valsts par sev nepatīkama viedokļa izteikšanu var aizturēt cilvēkus.

Savukārt Latvijas Proklamēšanas 90. gadadienas dēļ četru brīvdienu laikā sabiedrībā cirkulēja ziņas par lata devalvāciju. Runas bija tik izplatītas, ka daudzi cilvēki devās uz valūtas apmaiņas punktiem, lai iemainītu eiro. Līdz šim gan valdības vadītājs Ivars Godmanis (LPP/LC), gan Latvijas Bankas (LB) prezidents noraidījuši lata devalvācijas iespējamību. Banka pat uzsvērusi, ja pašreiz notiekošajās sarunās ar Starptautisko Valūtas Fondu būtu izvirzīta prasība devalvēt latu, LB tajās nebūtu piedalījusies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!