"Parex bankas" valdes priekšsēdētājs Inesis Feiferis atkāpies no amata,savukārt Valērijs Kargins un Viktors Krasovickis nolēmuši pilnībā atteikties no bankas akcijām un drīzumā tiks izslēgti no valdes, otrdien LTV raidījumā "100.pants" informēja Finanšu ministrijas valsts sekretārs Mārtiņš Bičevskis.

Kā uzsvēra Bičevskis, pilnīga "Parex bankas" pārņemšana, iegūstot 84,83% bankas akciju, palielinās vietējās un starptautiskās sabiedrības uzticību bankas stabilizācijas pasākumiem.

Pēc Bičevska teiktā noprotams, ka Karginam un Krasovickim nebūs tiesību atpirkt bankas akcijas. "Viņi ir gatavi atteikties par labu valstij no visām akcijām," sacīja Bičevskis, norādot, ka līdzšinējā akcionāru līguma konstrukcija "nenodrošina uzticamību". Šis jautājums tikšot atrisināts, valstij pilnībā pārņemot "Parex banku".

Bičevskis izvairīgi atbildēja, vai šādu prasību Latvijai izvirzījis Starptautiskais valūtas fonds. Viņš gan atzina, ka bija nepieciešams kliedēt bažas par lēmumu pieņemšanu nevis valsts, bet privātu akcionāru labā.

Komentējot jaunos ierobežojumus izņemt lielākas summas no "Parex bankas", Bičevskis atzina, ka šādi ierobežojumi nepieciešami bankas stabilizācijai. Uz jautājumu, vai viņš var garantēt, ka banka nebankrotēs, Bičevskis atbildēja, ka "daram visu, lai nodrošinātu "Parex bankas" tālāku sekmīgu darbu".

Bičevskis apstiprināja, ka no amata atkāpies arī Feiferis. Feiferis apliecinājis, ka viņš vēlas izbēgt no turpmāka potenciāla riska, nonākot interešu konfliktā, līdz ar to jau tuvākajā laikā tiks lemts par jaunu bankas vadītāju, skaidroja Bičevskis.

Savukārt finanšu ministrs Atis Slakteris (TP) skaidro, ka šāds lēmums pieņemts saistībā ar nesamērīgu noguldījumu un citu piesaistīto līdzekļu aizplūdi no bankas, kas atsākusies pēdējās nedēļas laikā. Pirmais pasākums, reaģējot uz šīm izmaiņām, bija valdības un Finanšu un kapitāla tirgus komisijas "Parex bankai" nedēļas sākumā noteiktie saistību izpildes ierobežojumi, portālu "Delfi" informēja Finanšu ministrijā.

 "Pēc tam, kad valdība apņēmās pārņemt 51% no "Parex bankas" akcijām, līdzšinējie bankas akcionāri neizdarīja visu iespējamo, lai novērstu finanšu resursu aizplūšanu gan no rezidentu, gan nerezidentu kontiem. Rezultātā bankas likviditātes līmenis turpināja samazināties, apdraudot klientu un noguldītāju uzticību, tādēļ šajā situācijā bija nepieciešama strauja un kardināla rīcība," sacīja Slakteris.

"Valdības uzdevums šobrīd ir darīt visu nepieciešamo, lai nodrošinātu stabilu finanšu sektora darbību, kā arī pienācīgi aizsargātu noguldītāju līdzekļus," sacīja Slakteris. "Tiem noguldītājiem, kas šī brīža situācijā ir raduši iespēju veidot uzkrājumus un ieguldīt tos bankā, ir jābūt pārliecinātiem par saviem noguldījumiem."

Jau vēstīts, ka valstij jau pieder 51% bankas akciju, savukārt 34% akciju līdz šim bija Kargina un Krasovicka īpašumā.Atlikušie 15,17% akciju no "Parex bankas" kapitāla joprojām tiks atstātas mazākuma akcionāru īpašumā. Par šo lēmumu vēl lems valdība.

 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!