Saeimas deputāts un pazīstamais narkologs Jānis Strazdiņš (Zaļo un zemnieku savienība) neuzskata, ka Latvijas parlamentam būtu jāņem paraugs no Lietuvas kolēģiem, ierosinot pilnībā aizliegt alkohola tirdzniecību parlamenta ēkā.
"Svarīgākie ir audzināšanas, izglītības un līdz ar to arī uzvedības jautājumi, nevis aizliegumu noteikšana," aģentūrai BNS sacīja Strazdiņš, paskaidrojot, ka aizliegums nav noteicošais faktors indivīda disciplīnas un darba kvalitātes nodrošināšanā.

"Cilvēkam ir jāizvērtē, ko viņš dara," uzsvēra Strazdiņš. Viņš arī atgādināja, ka, strādājot pie Saeimas deputātu Ētikas kodeksa izveides, tajā iekļāva arī nosacījumu, ka deputāts nevar atrasties parlamentā reibuma stāvoklī.

Deputāts paskaidroja, ka reibums ir medicīnas speciālistu noteikts klīnisks stāvoklis, kad asinīs nosakāmais alkohola daudzums ir 0,5 promiles. Līdz ar to viņš pauda pārliecību, ka attiecīgi glāze vīna vai kāda cita alkoholiska dzēriena, kas parlamentāriešiem piedāvāta, piemēram, ārvalstu delegāciju pieņemšanā, negatīvi neietekmē tautas priekšstāvju uzvedību.

"Iespējams, tādos gadījumos arī jūtams attiecīgi aromāts, bet tas nerada ne garīgus, ne rīcības traucējumus," norādīja Strazdiņš. "Arī Saeimā ir lieli svētki, un ir pieņemts, ka, uzņemot viesus un ārvalstu delegācijas, tiek pasniegta šī šampanieša vai vīna glāze... Tas ir rituāls," viņš klāstīja.

Savukārt runājot par tautas priekšstāvju iespējām alkoholiskos dzērienus darba telpās lietot arī ārpus oficiālajām pieņemšanām un vizītēm, deputāts atkārtoti uzsvēra katra parlamentārieša pašdisciplīnas un uzvedības kultūras nozīmi.

"Tas, ka tur [kafejnīcā] atrodas [alkohols], tas jau nenozīmē, ka to dzer," Strazdiņš piebilda. Viņš arī stāstīja, ka Saeimas kafejnīcas darbinieki jokojoties ir vērsušies ar sūdzībām pie deputāta, jo, "kopš Strazdiņš uz Saeimu atnācis, tā vairs nepērkot tos dzērienus".

Patlaban deputāti Saeimas kafejnīcā var izvēlēties no visai neliela klāsta alkoholisko dzērienu, bet iegādāties var gan melno balzamu, konjaku un brendiju, gan arī vīnu vai šampanieti.

Tomēr deputāts saistībā ar alkohola tirgošanu un pieejamību vērsa uzmanību uz citu kaimiņvalsts notikumu, no kura gan, viņaprāt, Latvijai būtu ko mācīties.

"Lietuva jau arī 1.septembrī izsludināja atturības dienu... Turpretī Rīgā toreiz, kad bija tikko atjaunots Rīgas kanāls, visapkārt slējās alus dārzi," sacīja deputāts. Viņš atcerējās, ka iedzīvotāji - gan pieaugušie, gan bērni no tuvējām izglītības iestādēm - steidza vēl baudīt atvasaras gaisotni tikko sakoptajā ainavā, bet visapkārt bija vērojams, ka oficianti šajās āra kafejnīcās "apkalpoja meitenes baltās blūzītēs", pasniedzot alu un citus dzērienus.

Strazdiņš šajā reizē izsaucis pašvaldības policiju, turklāt notiekošais arī nofilmēts un vēlāk nodots tuvāko skolu direktoriem un pedagogiem.

Saeimas deputātu Ētikas kodekss, kas ir parlamenta Kārtības ruļļa 2006.gadā izstrādātais pielikums, paredz, ka deputāts parlamentā uzturas darba videi piemērotā apģērbā un pienācīgā izskatā. Attiecīgais pants arī noteic, ka sabiedriskās vietās deputāts nedrīkst uzturēties alkohola vai psihoaktīvo vielu reibumā, kā arī klaji nepiedienīgā izskatā.

Jau vēstīts, ka Lietuvas jaunā Seima spīkers Arūns Vaļinskis parlamenta valdei iesniedzis priekšlikumu aizliegt tā ēkā esošajās sabiedriskās ēdināšanas iestādēs tirgot jebkādu alkoholu. Aizliegums attiektos tikai uz tirdzniecību, bet ne uz protokolā paredzētajiem pasākumiem, piemēram, ārvalstu viesu uzņemšanu.

Pavasarī gan Lietuvas parlaments pieredzēja incidentu, kad kāds iepriekšējā sasaukuma deputāts, manāmi iereibis, klejojis pa sēžu zāli, līdz beidzot no tās izraidīts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!