Konkurences padome (KP) pieņēmusi lēmumu par naudas soda 93 571,71 lata apmērā piemērošanu SIA "Latvijas propāna gāze" (LPG) par ļaunprātīga dominējošā stāvokļa izmantošanu, piemērojot nepamatoti augstu sašķidrinātās naftas gāzes realizācijas tarifu daudzdzīvokļu mājām, portālu "Delfi" otrdien informēja KP.
KP par ekonomiski nepamatotiem atzinusi LPG noteiktos tarifus par sašķidrinātās naftas gāzes realizāciju no virszemes un pazemes grupu iekārtām. Šie tarifi laika posmā no 2006. gada līdz 2008. gada oktobrim tika piemēroti daudzdzīvokļu mājām, kas sadzīves vajadzībām izmanto sašķidrināto naftas gāzi, kas tiek saņemta no pazemes un virszemes tvertnēm, kas atrodas pie šīm mājām. 2008.gada sākumā LPG ar sašķidrināto naftas gāzi apgādāja 64 000 klientu.

Minētajā laika periodā LPG divas reizes paaugstinājusi tarifu, ko veido maksa par sašķidrināto naftas gāzi un tās sadales pakalpojumu.

KP secināja, ka LPG īstenotais gāzes realizācijas tarifa pieaugums nevar tikt pamatots vienīgi ar gāzes faktisko iepirkuma cenu pieaugumu, jo tarifa pieaugums ir būtiski lielāks par iepirkuma cenas pieaugumu. Tā, ja iepirkuma cena 2006. gadā bija par 21,16 % lielāka nekā 2005. gadā, bet 2007. gadā par 3,6 % lielāka nekā 2006. gadā, attiecīgie realizācijas tarifi patērētājiem no 2005. uz 2006. gadu pieauguši par 75,26 %, bet no 2006. uz 2007. gadu - par 35,4%.

Tāpat KP secinājusi, ka minētais tarifa pieaugums nav pamatots ar ekspluatācijas izmaksu pieaugumu, kā arī ar LPG norādītajām mazumtirdzniecības izmaksām, kas uzskatāmas par nepamatotām - tā, piemēram, LPG pārvaldes un administratīvā personāla algas 2007. gadā attiecībā pret 2006. gadu pieaugušas par 50 %, bet šo pašu izmaksu uz mazumtirdzniecības izmaksām attiecināmā un tādējādi kopējam tarifam pievienotā daļa pieaugusi par 242 %.

Arī LPG piemēroto kopējā tarifā iekļauto maksu par sadales pakalpojumu KP atzinusi par nepamatotu, jo tajā ietvertās ekspluatācijas izmaksas vairākos posteņos pārsniedz LPG kopējās ekspluatācijas izmaksas attiecīgajā postenī.

Skaidrojot tarifu veidošanas principus, LPG sniegusi pretrunīgu un nekonsekventu informāciju.
LPG atrodas dominējošā stāvoklī sašķidrinātās naftas gāzes piegādes un realizācijas no pazemes un virszemes grupu iekārtām daudzdzīvokļu mājām tirgū Latvijas teritorijā - patērētājiem, kuri saņem sašķidrināto naftas gāzi sadzīves vajadzībām no LPG, nav iespējas izvēlēties citu uzņēmumu, kas sniegtu šo pakalpojumu. Tāpat gāzes piegāde nav vienkārši aizvietojama ar elektroenerģiju, jo namu elektrotīkli izbūvēti slodzēm, kas nav paredzētas elektriskajām plītī, savukārt pāreja uz gāzes balonu lietošanu saistīta ar papildu izmaksām, kā arī komforta līmeņa un līdz ar to arī dzīvokļa vērtības pazemināšanos.

Naudas sods LPG tika piemērots, ņemot vērā pārkāpuma smagumu un ilgumu. Šobrīd Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija noteikusi jaunu sadales pakalpojuma tarifu, kāds LPG jāpiemēro, klientus daudzdzīvokļu mājās apgādājot ar sašķidrināto naftas gāzi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!