Pagaidām neidentificēti aktīvisti internetā izplatījuši aicinājumu izmantot 13. janvārī paredzēto mītiņu Doma laukumā, lai vardarbīgi gāztu valdību.
Uzsaukuma autori aicina ierasties pie Saeimas nama bruņotiem "ar degmaisījuma pudelēm, dakšām un traktortehniku" un, sekojot Kārļa Ulmaņa piemēram, veikt valsts apvērsumu. "[Valsts] prezidents [Valdis Zatlers] jau izteicis savu pozīciju neatlaist Saeimu, vēsturiski tikai Kārlis Ulmanis izdarīja to, ko tagad vajadzētu darīt prezidentam - veikt valsts apvērsumu," teikts paziņojumā.

Aicinājumā norādīts, ka Latvijai vajadzētu iet attīstīto valstu ceļu, kurās jau būtu notikušas "masu nekārtības, streiki un tiktu dedzinātas automašīnas". Pēc autoru domām, referendumi un vēlēšanas esot bezjēdzīgas un tikai vardarbīgā ceļā "valdošā kliķe arī augsti attīstītajās valstīs saprot, ka ar tautas interesēm ir jārēķinās, tikai tā mēs varam sasniegt to pašu sociālo līmeni, jo valdībai nāktos rēķināties ar tautas gribu".

Uzsaukumā dota arī recepte degmaisījuma pagatavošanai, bet tie, kuri nevarētu to pielietot, tiek mudināti izmantot akmeņus un ķieģeļus. Savukārt zemnieki tiek aicināti ierasties ar lauksaimniecības tehniku un "Dziesmotās revolūcijas noskaņas radīšanai" bloķēt ceļus līdz Saeimai, lai apgrūtinātu kārtību sargājošo iestāžu darbinieku piekļuvi parlamenta ēkai.

Arī policijas darbiniekus un bruņoto spēku pārstāvjus uzsaukuma autori aicina justies kā "tautas sastāvdaļai" un piedalīties vardarbīgā valdības gāšanā.

Uzsaukums tiek noslēgts ar Drošības policijai adresētiem nievājošiem izteikumiem un apgalvojumu, ka šai iestādei nepietiks kompetences, lai atrastu autorus. "Jūs pareizi sapratāt - mēs aicinām uz nemieriem, un vardarbīgi gāzt valdību 13.janvārī, un drošības policija var atsūkāt (publiski apgalvojam, ka drošības policijas kompetences nepietiks, lai atrastu mūs - organizatorus, varat pat nemēģināt sevi par izsmieklu kārtējo reizi padarīt, jo te uzreiz rodas jautājums: ko drošības policija darītu, ja apvērsumu inicializētu citas valsts specdienesti?)".

Ņemot vērā izskanējušo informāciju par interneta vietnē aicinājumu uz nemieriem un vardarbīgi gāzt valsts varu 13. janvārī, Drošības policija (DP) ir uzsākusi par šo faktu kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 81. panta, par publisku aicinājumu vardarbīgi gāzt Latvijas Republikas Satversmē nostiprināto valsts varu vai vardarbīgi grozīt valsts iekārtu, kā arī par šādu aicinājumu saturoša materiāla izplatīšanu tādā pašā nolūkā, portālu "Delfi" informēja DP priekšnieka palīdze Kristīne Apse - Krūmiņa.

Saskaņā ar pastāvošo likumdošanu, par publisku aicinājumu vardarbīgi gāzt Latvijas Republikas Satversmē nostiprināto valsts varu vai vardarbīgi grozīt valsts iekārtu, kā arī par šādu aicinājumu saturoša materiāla izplatīšanu tādā pašā nolūkā - soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar naudas sodu līdz simt minimālajām mēnešalgām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!