Jautājums par ārkārtas Saeimas vēlēšanām ir Latvijas augstāko amatpersonu un partiju dienas kārtībā, taču koalīcijas partiju pārstāvji un prezidents Valdis Zatlers pagaidām nav nākuši pie kādas vienošanās. Sarunas tiks turpinātas.
Pēc vairāku stundu ilgas tikšanās Valsts prezidents Valdis Zatlers, premjers Ivars Godmanis un koalīcijas partiju vadītāji nav vienojušies par ārkārtas vēlēšanu rīkošanu, bet nolēma sarunas turpināt pirmdien.

Godmanis pauda gatavību atkāpties no amata, ja tas varētu atrisināt problēmas valstī, bet galīgo lēmumu sola pieņemt pēc pirmdien gaidāmās partiju un prezidenta vienošanās.

Godmanis žurnālistiem sacīja, ka jautājums par ārkārtas vēlēšanu rīkošanu ir dienas kārtībā, taču "ja notiks ārkārtas vēlēšanas situācija kļūs nedrošāka". "Ir bezcerīgi noturēt partijas no priekšvēlēšanu kampaņām, ja tuvāko dienu laikā tiks paziņots par ārkārtas vēlēšanām," teica premjers. Ja tas tā notiks, Godmanis nezina, kā izpildīt ekonomikas stabilizācijas plānu, kas paredz virkni nepopulāru lēmumu pieņemšanu. "Es varētu arī atkāpties, ja tas šos jautājumus var atrisināt," sacīja Godmanis.

Pagaidām viņš nolēmis turpināt pildīt premjera funkcijas, kamēr nav zināms prezidenta un partiju sarunu iznākums pirmdien. Pats premjers šajās sarunās nepiedalīsies.

"Neviena partija negrib demonstrēt to, ka visiem spēkiem turas pie varas," sacīja Godmanis. Viņš norādīja, ka pašlaik jautājums ir par vēlētāju dotu mandātu, kāds ir šai Saeimai.

Tāpat tikšanās laikā ir apspriesti vardarbības uzliesmojumi Latvijā un Lietuvā, secinot, ka atsevišķas grupas izmanto masu pasākumus, lai rīkotu grautiņus, un arī šo jautājumu nebūtu iespējams risināt, ja nebūs pozitīvs dialogs starp valdību, koalīciju un prezidentu.

Tautas partijas (TP) priekšsēdētājs Mareks Segliņš žurnālistiem pēc tikšanās pauda pārliecību, ka šogad nebūs iespējams izvairīties no jaunām Saeimas vēlēšanām "Mēs pie tām šā vai tā šogad nonāksim," sacīja Segliņš.

Viņš norādīja, ka piektdien tikšanas laikā pie Zatlera skaidrs viedoklis par turpmāko rīcību bija tikai TP. Pārējie koalīcijas partneri vēl lems par savu nostāju. TP lēmumu aicināt nekavējoties izsludināt ārkārtas vēlēšanas pieņēmusi, analizējot 13.janvāra notikumus. "Valdībai un Saeimai, lai pilnvērtīgi strādātu, ir jāsaņem jauns uzticības mandāts," sacīja Segliņš.

Viņš arī uzsvēra, ka tikai laimīgas nejaušības dēļ 13.janvārī nebija upuru un koalīcijai jādara viss, lai novērstu turpmāku vardarbību un varētu uzņemties politisku atbildību.

Citi koalīcijas politiķi piektdien tikšanos pameta ar steigu, atsakoties no komentāriem, vien norādot, ka vienošanās netika panākta.

Apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK priekšsēdētājs Roberts Zīle uzskata, ka gadījumā, ja Valsts prezidents izšķirsies par Saeimas atlaišanu, jaunās Saeimas vēlēšanas būtu lietderīgi rīkot 6. jūnijā līdz ar Eiropas Parlamenta un pašvaldību vēlēšanām, informēja TB/LNNK preses sekretārs Rolands Pētersons.

Pēc Zīles domām, pārejas periodā līdz jaunās Saeimas sanākšanai būtu nepieciešams paplašināt Ivara Godmaņa valdības koalīciju ar vēl kādu no latviskā elektorāta partijām, visdrīzāk "Jauno laiku", lai šī brīža sarežģītajā politiskajā un ekonomiskajā situācijā valdībai būtu maksimāls atbalsts parlamentā.

 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!