Rīgas domes Budžeta komisija piektdien vienojās, ka Rīgas pašvaldības šī gada budžetam jābūt sabalansētam un bez deficīta, informēja pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece Laila Ivāna.
Kā pastāstīja Ivāna, patlaban Budžeta komisija vēl nav sagatavojusi gala dokumentu. Rīgas domes Finanšu departaments līdz 28.janvārim sagatavos gala budžeta projektu, kuru Budžetu komisija skatīs 30.janvārī. Pēc tam gatavo budžeta projektu nodos Finanšu un administrācijas lietu komitejai un pēc tam to izskatīs visas komitejas.

Budžeta projekts paredz samazināt atalgojuma līmeni par 15% un kārtējos uzturēšanās izdevumus par 20%. Tāpat nedrīkstēs ņemt kredītus, izņemot Eiropas Savienības fonda līdzfinansējumam, kā arī nedrīkstēs uzņemties ilgtermiņa saistības, norādīja Ivāna.

Apstiprinātā budžeta ieņēmuma prognoze ir 501,9 miljoni latu. Budžeta komisija nākamajā sēdē vērtēs iespējas ieņēmumus sabalansēt ar izdevumiem.

Pagājušā gada budžets ir izpildīts ar uzviju, konsolidētais budžets ir pārpildīts 5,9 miljonu latu apmērā, un pēc ieņēmumiem uz 16.janvāri plānotais grafiks tiek pildīts.

Kā uzskata Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Almers Ludviks (LPP/LC), ņemot vērā, ka izglītība, jaunatne un bērni, tāpat kā sociālā joma, ir definēta kā viena no Rīgas domes šī gada budžeta prioritātēm, ir jāatrod līdzekļi izglītības iestāžu pedagogu piemaksām visu šo gadu, ne tikai pirmajā pusgadā, kā tas izlemts šodien.

Ludviks arī uzskata, ka obligāti jānodrošina minētās piemaksas pedagogiem, pabalsti vecākiem gadījumā, ja viņu bērniem netiek nodrošinātas vietas bērnudārzos, kā arī 1.klases skolēnu ēdināšanai. Pašlaik šiem mērķiem trūkst aptuveni piecu miljonu latu. Vicemērs prognozēja, ka budžeta projekts šādā redakcijā Izglītības, jaunatnes lietu un sporta komitejā nākamnedēļ atbalstīts netiks.

Domnieks ir gandarīts, ka izdevies rast līdzekļus sociālo jautājumu risināšanai, saglabāt pabalstus jaundzimušajiem rīdziniekiem, aizbildņiem un aizgādņiem, kā arī palīdzību Rīgas pilsētas iedzīvotājiem. Šiem mērķiem kopā paredzēti gandrīz četri miljoni latu, norādīja Ludviks.

Jau ziņots, atbilstoši Rīgas domes Budžeta komisijas 17.decembra lēmumam par nākamā gada budžeta projekta sagatavošanas grafiku 2009.gada domes budžeta projektu plānots pieņemt Rīgas domes sēdē 24.februārī. Rīgas pašvaldības izdevumi būs jāsamazina par aptuveni 120 miljoniem latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!