Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) patlaban izvērtē trīs vai četru banku līgumus, kuros bankas "ar negodīgām metodēm" cenšas panākt kredītu izsniegšanas nosacījumu maiņu, "uzspiežot parakstīt neizdevīgus līgumus". PTAC aicina iedzīvotājus nepārsteigties ar šādu līgumu parakstīšanu, otrdien informēja Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) vadītāja Baiba Vītoliņa.
Kā LTV raidījumā "Labrīt, Latvija!" stāstīja Vītoliņa, izmantojot to, ka iedzīvotājiem pasliktinājies finansiālais stāvoklis, pret patērētājiem tiek pielietotas negodīgas metodes, "uzspiežot parakstīt neizdevīgus līgumus", kuros paaugstinātas procentu likmes un samazināti kredīta aizdevuma termiņi, piemēram, no 2037.gada uz 2011.gadu.

"Cilvēki iekrīt uz šo lietu," sacīja Vītoliņa, norādot, ka banka izmanto dažādas metodes. Piemēram, vēršas pie klienta, norādot, ka viņš ir ņēmis vēl kādas patēriņa kredīta preces. Lai gan līgumā ar banku par to nekas nav minēts un tur norādīts vienīgi, ka "klients nedrīkst ļaunptātīgi pasliktināt savu finansiālo stāvokli", viņam tiek piedāvāts samaksāt, piemēram, soda naudu 3000 latu apmērā vai parakstīt jaunu līgumu par kredīta atdošanu, kurā ir daudz neizdevīgāki nosacījumi. "Praksē cilvēkam nevar piemērot sodu par noteikumu pārkāpšanu, ja viņš nezina, ko var pārkāpt," sacīja Vītoliņa.

Vītoliņa aicināja iedzīvotājus vispirms rūpīgi izlasīt piedāvātos grozījumus, konsultēties ar juristiem vai zvanīt uz PTAC.

Tāpat Vītoliņa atzina, ka patlaban nav likumdošanas, kas regulētu šos jautājumus, tādēļ pasrtāv problēmas ar parādu piedziņu, cedēšanu, kas "cilvēkiem nodara lielu ļaunumu".

Jau vēstīts, ka iepriekš masu medijos bija plaši aprakstīta "Aizkraukles Bankas" rīcība, prasot pārslēgt līgumus, kuros paaugstinātas procentu likmes, saīsināti kredīta atmaksas termiņi, kā arī pieprasīta 5 latu liela samaksa par konta apkalpošanu mēnesī.

 

 

 

 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!