Tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš 21.februārī, Starptautiskajā dzimtās valodas dienā, aicina latviešus padomāt par mūsu valodas kā kultūras vērtības nozīmi un saglabāšanu, portālu "Delfi" informēja tieslietu ministra preses sekretāre Inga Saleniece.

"Latviešu valoda ir viena no senākajām Eiropas valodām, tāpēc tā ir viena no mūsu tautas lielākajām bagātībām. Starptautiskajā dzimtās valodas dienā es aicinu visus padomāt par to, kā valodu lietojam ikdienā, un vai katrs no mums dara visu, kas ir viņa spēkos, lai latviešu valoda visā tās krāšņumā skanētu arī pēc viena vai diviem gadsimtiem," norāda tieslietu ministrs.

Gaidis Bērziņš uzskata, ka valoda ir arī attiecīgā laikmeta lieciniece, tāpēc tā nav statiska vienība, taču, domājot par jaunu terminu veidošanu, vajadzētu izvairīties no citu valodu terminu pārņemšanas, bet tos veidot pēc mūsu valodas likumiem un analoģijām.

Starptautiskā dzimtās valodas diena pēc UNESCO ierosinājuma pasaulē tiek atzīmēta kopš 2000.gada.

Atgādinām, ka tieslietu ministrijas pārraudzībā atrodas divas ar valsts valodas jautājumiem saistītas institūcijas - Valsts valodas centrs un Tulkošanas un terminoloģijas centrs. Šogad 18.februārī tika nolemts šīs iestādes apvienot, lai izveidotu spēcīgāku valodas institūciju, kas atbildētu par valodas politikas tiesisko jomu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!