Valsts prezidents Valdis Zatlers ceturtdien pēc nepilnas diennakts ilgām pārdomām premjera amatam nominēja partijas "Jaunais laiks" kandidātu, eiroparlamentārieti un finansistu Valdi Dombrovski. Viņš jau trešdien solīja, ka ir gatavs veidot valdību, kurā kopā strādātu JL, līdz šim valdībā strādājušās TP, ZZS un TB/LNNK, kā arī "Pilsoniskā savienība", kuru galvenokārt veido bijušie Dombrovska kolēģi JL.

imageFoto galerija

Zatlers ceturtdien žurnālistiem uzsvēra, ka no četriem partiju izvirzītajiem kandidātiem - "Saskaņas Centra" virzītajam Jānim Urbanovičam un LPP/LC Ivaram Godmanim - bija atbalsts tikai no pašu partijām, savukārt abiem pārējiem kandidātiem - Zalānam un Dombrovskim bija vismaz piecu partiju atbalsts.

Izvērtējot partiju sarunu laikā iegūto informāciju, kā arī katru kandidātu, Zatlers nolēma virzīt premjera amatam tieši Dombrovski, kuram bijis lielāks potenciālais partiju atbalsts, viņam ir arī pieredze finanšu un ekonomikas jautājumu risināšanā, ka arī sadarbībā ar Eiropas Savienības institūcijām.

Savukārt otram kandidātam Edgaram Zalānam (Tautas partija) ir labāka pieredze valsts pārvaldes reorganizācijas jautājumos, tomēr, pēc prezidenta domām, valsts prioritāte pašlaik ir finanses, ekonomikas stimulēšana, valsts pārvaldes reforma, tieši šādā secībā.

Zatlers arī norādīja, ka, salīdzinot ar 2007. gadu, kad gan Zalāns, gan Dombrovskis pretendēja uz premjera amatu, bet tika noraidīti, šogad "viņu kompetence ir augusi".

Zatlers pateicās abiem kandidātiem par gatavību uzņemties valdības vadītāja pienākumus, un aicināja Dombrovski sākt darbu pie valdības veidošanas. Prezidents arī atkārtoti uzsvēra, ka viņš nav meklējis nevienu citu kandidātu, jo šobrīd, viņaprāt nav tāda krīze, lai būtu jāmeklē bezpartejisks kandidāts.

Atbildība un turpmākie lēmumi par valdības reorganizāciju būs pilnībā nākamā premjera kompetencē. Zatlers atgādināja, ka iniciatīva samazināt ministriju skaitu nākusi no TP un citiem vecās koalīcijas politiķiem, tā bija balstīta vecajā koalīcijā, bet tagad jaunajai valdībai būs pašai jāpieņem lēmums.

Paredzams, ka jau drīzumā Dombrovskis varētu nosaukt arī savas valdības ministrus, kuru vidū jau ir minēts JL dibinātājs Einars Repše, kuru Dombrovskis redz kā potenciālo finanšu ministru. Par Dombrovska valdību būs jābalso Saeimai. Tādējādi viņa valdība nomainītu pašreizējo, prezidenta un TP un ZZS neuzticību ieguvušo, premjera Ivara Godmaņa (LPP/LC) valdību.

Dombrovskis premjera amatam kandidē jau otro reizi. Pirmā bija 2007. gada nogalē, kad Zatleram bija jānosauc Aigara Kalvīša (TP) pēctecis valdības vadītāja amatā. Taču toreiz Zatlers priekšroku deva Godmanim, nevis Dombrovskim vai Tautas partijas pārstāvim Edgaram Zalānam, kurš šoreiz bija Dombrovska vienīgais konkurents.

37 gadus vecajam Dombrovskim jau ir darba pieredze valdībā. Laikā no 2002. gada novembra līdz 2004. gada martam Dombrovskis bija finanšu ministrs sava partijas biedra Einara Repšes vadītājā valdībā. Pēcāk Dombrovskis bija arī Saeimas deputāts, līdz tajā pašā, 2004. gadā, viņu ievēlēja Eiroparlamentā.

Karjeru Dombrovskis gan sācis zinātnē, pieredzi gūstot Latvijā, Vācijā un ASV. No 1993. līdz 1997. gadam Dombrovskis bijis zinātniskais līdzstrādnieks un laborants Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūtā, LU pusvadītāju fiziskas katedrā, Maincas Universitātē un Merilendas Universitātes Elektronikas fakultātē.

No 1998. gada līdz 2002. gadam Dombrovskis strādāja toreiz Repšes vadītajā Latvijas Bankā par Monetārās politikas pārvaldes makroekonomikas analīzes speciālistu, vecāko ekonomistu un galveno ekonomistu.

2002. gadā Dombrovskis iestājās JL.

Paralēli darbam Eiroparlamentā no 2004. gada decembra līdz 2006. gada maijam Dombrovskis bija arī Ziemeļu Investīciju bankas kontroles komitejas loceklis, kā arī Latvijas ekonomikas ministra padomnieks.

Angļu, vācu un krievu valodas, kā arī spāņu valodas pamatzināšanas pārvaldošais Dombrovskis ir ieguvis fizikas bakalaura un vēlāk arī maģistra grādu LU Fizikas un matemātikas fakultātē, inženierzinātņu bakalaura grādu ekonomikā RTU. Maģistra darbu Dombrovskis izstrādājis Maincas universitātē, savukārt doktorantūras studijas gadu apguvis Merilendas Universitātē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!