Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisija šodien apsprieda Valsts kontroles (VK) revīzijas ziņojumu, kurā atklātas nepilnības teātra aktieru un darbinieku atalgojuma sistēmā.
VK ziņojumā konstatēts, ka "trešajām personām, iepazīstoties ar teātru grāmatvedības uzskaiti, nav iespējams iegūt pārliecību, ka teātri prēmijas un piemaksas finansē atbilstoši normatīvajiem aktiem, tas ir, no pašu ieņēmumiem". Teātros izveidotā atalgojuma sistēma netiek organizēta atbilstoši normatīvo aktu prasībām un nav caurskatāma.

VK revīzijā konstatēts, ka atsevišķiem Latvijas Nacionālā teātra aktieriem ikmēneša piemaksu apmērs pārsniedz 40% no viņiem noteiktās mēnešalgas.

Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī tiek veikti ieturējumi no darbinieku darba samaksas bez viņu rakstveida piekrišanas, teātrī tiek veikta arī aizdevumu izmaksa darbiniekiem bez saskaņošanas ar kapitāla daļas turētāju.

Daugavpils teātrī iekšējos tiesību aktos nav atrunāta punktu sistēmas piemērošana prēmiju aprēķināšanai.

VK secinājusi, ka Kultūras ministrija nav nodrošinājusi caurskatāmu teātra valdes locekļu (direktoru) darba samaksu un vadības līgumi tika izmantoti kā instruments darba samaksas palielināšanai. Teātru valdes locekļu vadības līgumu atlīdzības īpatsvars veido līdz 66,67% no mēnešalgas. Kultūras ministrija 2007. un 2008.gadā vadības līgumus slēgusi ar trīs no četru izlasē iekļauto teātru valdes locekļiem.

Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra valdes locekļa noslēgtā vadības līguma atlīdzība mēnesī 2007.gadā bija Ls 300, 2008.gadā - Ls 600. Ar Jaunā Rīgas teātra un Latvijas Nacionālā teātra valdes locekli noslēgtā vadības līguma atlīdzība mēnesī 2007.gadā bija Ls 700, 2008.gadā - Ls 1000.

Revīzijas laikā, salīdzinot Kultūras ministrijas un teātru noslēgtajos līgumos noteiktos rezultatīvos rādītājus un teātru atskaitēs uzrādīto informāciju par rezultatīvajiem rādītājiem un to izpildi, VK konstatējusi, ka teātriem noteiktie rezultatīvie rādītāji nav piesaistīti konkrētam valsts budžeta dotācijas apjomam, kā arī ne teātru, ne Kultūras ministrijas pārstāvji nevarēja izskaidrot dotācijas aprēķina algoritmus.

Piemēram, Kultūras ministrijas un teātra noslēgtajā līgumā par valsts finansējuma izlietošanu noteikts, ka jānodrošina 23 štata aktieriem ne zemāku mēneša darba algu par Ls 360, mākslinieciskajam vadītājam mēneša darba algu ne zemāku par Ls 1470, štata režisoram - mēneša darba algu ne zemāku par Ls 735, teātra izrāžu apkalpojošiem tehniskajiem darbiniekiem mēneša vidējo darba samaksu Ls 400. Teātra atskaitē uzrādīta nodrošinātā štata aktieru darba alga, bet netiek uzrādīta informācija par mākslinieciskā vadītāja, štata režisora un teātra izrāžu apkalpojošo tehnisko darbinieku darba algu un darba samaksu.

Revīzijas laikā konstatēts, ka teātros no izlasē iekļautajiem aktieriem 2007.gadā noteiktā mēneša darba alga bija no Ls 360 līdz Ls 830, savukārt vidējā darba samaksa no Ls 442,94 līdz Ls 1986,54. 2008.gada pirmos sešos mēnešos teātros izlasē iekļauto aktieru noteiktā mēneša darba alga ir no Ls 400 līdz Ls 955, savukārt vidējā darba samaksa no Ls 493,28 līdz Ls 1876,28.

Revīzijas laikā konstatēts, ka teātru aktieriem tiek piešķirtas ikmēneša piemaksas un ikmēneša prēmijas. 2007.gadā piemaksas, prēmijas un naudas balvas izlasē iekļautajiem darbiniekiem veidoja no 18,34% līdz pat 53,03% no darba samaksas mēnesī. Savukārt 2008.gada pirmajos sešos mēnešos piemaksas, prēmijas un naudas balvas veidoja no 10,82% līdz pat 102,31% no darba samaksas mēnesī.

Revīzijas laikā konstatēts, ka piemaksas un prēmijas teātri apmaksā no Valsts kases konta, kurā tiek ieskaitīta gan Kultūras ministrijas dotācija, gan pašu ieņēmumi. Nevienā no teātriem grāmatvedības uzskaitē netiek nodalīti izdevumi aktieru piemaksām un prēmijām un izdevumi mēnešalgām. VK uzskata, ka pastāv risks, ka nav nodrošināta caurskatāma teātru aktieru atalgojuma sistēma, piemaksas un prēmijas tiek izmantotas, lai palielinātu teātru darbinieku mēneša darba samaksas apmēru.

Revīzijas laikā veiktajās intervijās ar teātru pārstāvjiem tika konstatēts, ka Kultūras ministrijas pārbaudes par valsts budžeta dotācijas izlietojumu un atalgojuma sistēmu teātros nav veiktas.

VK uzdevusi Kultūras ministrijai izvērtēt teātros konstatētos tiesību aktu pārkāpumus un veikt nepieciešamos pasākumus, lai nodrošinātu, ka atalgojuma sistēma teātros tiek organizēta atbilstoši normatīvo aktu prasībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!