Latvijas Televīzija (LTV) noraida publiskajā telpā izskanējušos pārmetumus, ka 12. aprīļa raidījumā "De Facto" ietvertais sižets par Latvijas Evaņģēliski Luteriskās un Romas katoļu baznīcas iespējamo apvienošanos būtu veidots kā tīša sensācija un "kliedzoša intriga".
"Mūsuprāt, strukturālās vienotības meklējumi starp Latvijas Evanģēliski Luterisko baznīcu un Romas katoļu baznīcu ir Latvijas iedzīvotājiem svarīga ziņa, kuru ikvienam ir tiesības zināt, analizēt un vērtēt. Ņemot vērā lielo skatītāju atsaucību pēc svētdienas raidījumā ietvertā sižeta, varam droši secināt, ka daudzi mūsu skatītāji, kuru vidū ir gan luterāņi, gan katoļi par sāktajām sarunām un to iespējamo mērķi nav informēti," apgalvojusi "De Facto" redaktore Ilze Nagla.

Savukārt Latvijas Evanģēliski Luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags, komentējot minēto sižetu, norādījis, ka raidījuma veidotāji visai tendenciozi atlasījuši materiālus, nepievēršot uzmanību sarunu starp katoļu un luterisko baznīcu mērķiem, saturu, formu, posmiem, uzdevumiem un iespējamajām grūtībām.

"Sarunu mērķis vispirms ir vienam otru labāk iepazīt un novērst aizspriedumus. Abu baznīcu starpā jau sen ir laba sadarbība, taču viena otras mācību pazīst diezgan virspusēji. Gadās, ka viena otrai piedēvē kļūdas, kādas tā nemaz nemāca. Pārpratumus vajag noskaidrot. Kopīgās sarunās augtu savstarpēja uzticēšanās, kas pats par sevi jau ir labs rezultāts. Protams, ir jautājumi, kuros luterāņu un katoļu uzskati tiešām atšķiras. Tad vispirms jānovērtē cik atšķirības ir nopietnas. Ne katrai atšķirībai mācībā vai dievkalpojuma norisē būtu jāsašķeļ baznīca," skaidrojis Vanags, norādot, ka, ja "atšķirīgajos jautājumos tiktu sasniegta vienprātība, paliek jautājums par abu baznīcu statusu. Ekumenisko dialogu mērķi pasaulē parasti formulē kā "redzama vienība" vai "pilna redzama vienība". Ir zināmas arī zemāka līmeņa attiecības, piemēram "samierināta dažādība". Jāuzsver, ka ne pasaulē, ne Latvijā nekad nav runāts par luterāņu "pievienošanos" katoļu vai kādai citai baznīcai."

Vanags atzina, ka Latvijas luterāņu - katoļu darba grupa līdz šim ir tikusies divas reizes. Patlaban luterāņu delegācija ir tikai izveidojusi apspriežamo tēmu sarakstu. Katoļu puse apņēmās noformulēt jautājumus, ko viņi gribētu uzdot luterāņiem. "Jāapzinās, ka dialogs sākās 16. gadsimtā, bet mūsdienu pasaulē tas ir risinājies jau gandrīz simts gadus. Ir parakstīti svarīgi dokumenti, taču līdz "pilnai redzamai vienībai" vēl tālu. Nav iemesla domāt, ka Latvijā sarunas veiksies ātri un vienkārši. Luterāņiem ekumeniska rakstura lēmumi jāpieņem Sinodē, vispirms tos plaši diskutējot savā starpā un iegūstot mācītāju konferences atbalstu. Katoļu puse droši vien nevarēs iztikt bez Vatikāna akcepta," uzsvēris Vanags, norādot, ka visu šo informāciju viņš sniedzis "De Facto" redaktorei Ilzei Naglai un bijis pārsteigts, ka raidījuma veidotāji to pārstrādājuši "groteskā un absurdā apgalvojumā" par to, ka "Vanags jau divreiz ir bijis pie Pujata runāt par luterāņu pievienošanu katoļiem."

Lai plašāk analizētu šo jautājumu, 15.aprīlī pulksten 20:00 raidījuma "100.pants" studijā viesosies Latvijas Luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags un Romas katoļu baznīcas Latvijā priesteris Zbigņevs Stankevičs.

Bet jau šobrīd LTV1 mājas lapā (www.ltv1.lv) iespējams noskatīties gan 12. aprīļa raidījuma "De Facto" minēto sižetu, gan intervijas fragmentus ar arhibīskapu Jāni Vanagu, kuros tiek runāts par iespējamo baznīcu apvienošanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!