Rīgas domes Sapulču, gājienu un piketu komisija, atkārtoti izskatot jautājumu par seksuālo minoritāšu pasākumu “Rīgas praids”, ceturtdien tomēr nolēma nesaskaņot geju, biseksuāļu, transpersonu un viņu draugu apvienības "Mozaīka" plānoto gājienu Vērmanes dārzā.

Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas pārstāvis Uģis Vidauskis portālam “Delfi” pastāstīja, ka komisija ņēmusi vēra gan 34 deputātu aicinājumu pasākumu aizliegt, gan arī no drošības struktūrām saņemto mutisko informāciju.

“Praida” rīkotājiem tika piedāvāts pārcelt pasākumu uz 11.novembra krastmalu, kam rīkotāji neesot piekrituši. Tāpat viņi neesot piekrituši piedāvājumam atteikties no gājiena, bet sarīkot pasākumu tikai Vērmanes dārzā. Tāpēc komisija nolēmusi pasākumu nesaskaņot.

„Mozaīka” uzskata komisijas lēmumu par prettiesisku, kuram nav nekāda juridiska pamatojuma un tas tika pieņemts tikai politiska spiediena iespaidā. Gājiens tika pieteikts un saskaņots juridiski korekti, un kopš 8. maija nav notikušas nekādas radikālas izmaiņas attiecībā uz drošības jautājumiem, kas pieļautu lēmuma atcelšanu. Komisija piedāvāja alternatīvu pasākuma norises vietu, 11. novembra krastmalu, kā arī Vērmanes dārzu bez gājiena izvirzīšanas uz ielas. Ņemot vērā, ka šādām izmaiņām arī nav nekāda tiesiska pamatojuma, „Mozaīka” no tiem atteicās.

„Mozaīka” šobrīd gatavo iesniegumu Administratīvajā rajona tiesā.

„Mozaīkas” valdes priekšsēdētāja Linda Freimane norāda, ka „ir skaidri redzams, ka Rīgas domes izpilddirektors Andris Grīnbergs ir padevies politiskajam spiedienam, kas savukārt pilnībā ir saistīts ar dažu partiju priekšvēlēšanu kampaņu un organizācijas „Fonds ģimenei” iespaidu uz Domes deputātiem. Šāda veida rīcība tikai kurina naidu sabiedrībā un padara Latviju par izsmieklu citu Eiropas valstu acīs. Ir taču skaidrs, ka mūsu „netikumība” vai „žūpība” nesamazinātos tikai tāpēc, ka ejam pa vienu ielu, nevis pa citu.”

Jau vēstīts, ka 8.maijā pēc darba dienas beigām Rīgas domes sapulču, gājienu un piketu rīkošanai iesniegto pieteikumu izskatīšanas komisijas sēde lēma par biedrības „Lesbiešu, geju, biseksuālu, transpersonu un viņu draugu apvienības „Mozaīka”” pieteikumu un atļāva rīkot sapulces un gājienu 16. maijā Vērmanes dārzā.

Otrdien, 12.maijā 34 domes deputāti parakstīja vēstuli, pieprasot atkārtoti sasaukt komisijas sēdi, lai vēlreiz vērtētu lūgumu ļaut apvienības „Mozaīka” gājienu.

Vēl 13.maijā pilsētas izpilddirektors Andris Grīnbergs, komentējot domes deputātu aicinājumu atkārtoti lemt par "Mozaīkas" pieteiktā pasākuma aizliegšanu, informēja, ka pašvaldība rīkojās un rīkosies stingrā saskaņā ar likuma normām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!