Foto: F64
Lai samazinātu valsts budžeta tēriņus, valdība otrdien slēgtā sēdē nolēmusi nākamgad ieviest progresīvo ienākuma nodokli, bet jau šogad tiks samazināta minimālā alga no 180 uz 140 latiem, kā arī ar nodokļiem neapliekamais minimums. Tāpat vēl vairāk apcirps algas valsts pārvaldē strādājošajiem, tajā skaitā skolotājiem, policistiem un citiem, kā arī varētu tikt samazinātas pensiju piemaksas, nākamgad paaugstināts nekustamā īpašuma nodoklis, bet 2011.gadā - pievienotās vērtības nodoklis.

Ar nodokli neapliekamais ienākumu minimums tiks samazināts no 90 līdz 45 latiem. Šādi grozījumi stāsies spēkā līdz ar valsts budžeta grozījumiem 1.jūlijā.Dombrovskis atzina, ka minimālās algas samazināšana palielinās pelēkās ekonomikas īpatsvaru Latvijā, tomēr, pēc viņa vārdiem, ja minimālā alga netiktu samazināta, tad Latvijai būtu jārēķinās ar divkārt lielu izdevumu samazināšanu.

Premjers Valdis Dombrovskis norādīja, ka vēl nevar pateikt konkrētas skaitļus, no kuriem progresīvais ienākuma nodoklis tiks ieviests. Patlaban pie šī jautājuma strādā Finanšu ministrija.

Tāpat valdība plāno samazināt par 120 miljoniem to strādājošo algu fondu, kuru algas veido valsts budžeti – tas nozīmē, ka algas saruks gan valsts pārvaldē strādājošajiem, gan arī skolotājiem, policistiem un citiem. Tiesa, viņu algu kritumu varētu samazināt gaidāmās mērķdotācijas.

Budžeta tēriņu samazināšana skars arī pensionārus – valdība apsver iespēju samazināt pensiju piemaksas, taču par šiem jautājumiem vēl atsevišķi lems Labklājības ministrija un Latvijas Pensionāru federācija, tiesa, pēc Dombrovska teiktā, ziņas, ka pensijas saruks par 15%, neesot patiesas. Kopumā plānots, ka sociālais budzēts tiks apcirpts par 35 miljoniem latu.

Tāpat valdība nolēmusi, ka no 2011.gada pievienotās vērtības nodokļa likme tiks paaugstināta līdz 23%, bet jau nākamgad tiks palielināta nekustamā īpašuma nodokļa likme, no kuras varētu gūt papildu ieņēmumus 71 miljona latu apmērā.

Sociālie partneri, kā arī premjers uzsvēra, ka netiks samazināts finansējums uzņēmējdarbībai - Eiropas struktūrfondu apguvē. Pēc premjera teikta, Eiropas struktūrfondi ir viens no svarīgākajiem Latvijas ekonomikas sildīšanas mehānismiem.

Vienlaikus Dombrovskis otrdien preses konferencē uzsvēra, ka paziņojumam par budžeta samazinājumu uzreiz pēc vēlēšanām nav nekāda sakara ar politiku. Viņš uzsvēra, ka jau iepriekš bija pausts, ka valsts budžetu gaida vēl krasāks samazinājums, turklāt vēl pirms mēneša nevarēja prognozēt, ka IKP kritums būs 18% nevis 12,9%, kam bija piemērots līdzšinējais budžeta griešanas modelis.

Jau vēstīts, ka valdība apņēmusies samazināt tēriņus par 500 miljoniem latu. Finanšu ministrs Einars Repše paziņojis, ka samazinājums skars visas nozares.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!