Šonedēļ peldvietu ūdens kvalitātes pārbaudes veiktas 32 Zemgales reģiona un 49 Vidzemes reģiona peldvietās. Visās minētajās vietās ūdens kvalitāte ir laba un peldēties tajās drīkst, portālu „Delfi” informēja SVA Komunikācijas daļas Preses nodaļas vadītāja Laura Bundule.

Peldēties drīkst Aizkraukles, Bauskas, Dobeles, Jelgavas un Jēkabpils rajonu peldvietās, kā arī Alūksnes, Cēsu, Gulbenes, Limbažu, Madonas, Valkas un Valmieras rajonu peldvietās.

Nākamajā nedēļā SVA vides veselības speciālisti pārbaudīs ūdens kvalitāti peldvietās, kas atrodas Kurzemes reģionā un daļā Rīgas, kā arī Rīgas un Ogres rajonos. Šajā peldsezonā monitorings tiks veikts vienmērīgi visas peldsezonas laikā, katrā peldvietā paņemot piecus ūdens paraugus.

Dodoties peldēties ezeros un upēs, kuros peldūdens kontrole nenotiek, jāpievērš uzmanība tam, vai peldvietas tuvumā neatrodas objekti, kas var ietekmēt peldūdens kvalitāti, proti, celtniecības objekti, notekūdens caurules, kanalizācijas akas, ganības. . Mikrobioloģisko piesārņojumu pamanīt, protams, nav iespējams un no tā attīrīt ūdenstilpi arī nav iespējams, bet ar fekālo piesārņojumu iekļuvušie mikroorganismi parasti nedēļas laikā aiziet bojā, jo tiem dabas ūdeņos nav piemērotu apstākļu izdzīvošanai. Svarīgāk ir likvidēt pastāvīgas neattīrītu vai slikti attīrītu notekūdeņu ieplūdes, kas ienes šo fekālo piesārņojumu, norāda SVA speciālisti.

Peldvietu ūdens kvalitātes ilgtermiņa mērķis ir šādu peldvietu riska faktoru atklāšana un novēršana.

Jānovērtē arī tas, vai ūdens tilpnes reljefs nav bīstams. Ja ūdens vizuāli liekas netīrs un duļķains, ja tajā ir savairojušās lielā daudzumā mikroskopiskas aļģes, jo īpaši zilaļģes, ūdenim ir neraksturīga smaka vai krāsa, vai varavīkšņaina naftas produktu piesārņojuma veidota plēve, vai arī lielā ūdens platībā veidojas nedabiskas un ilgstoši noturīgas putas, tādā ūdenī peldēties nevajadzētu.

SVA atgādina, ka kaut arī samazinātā, apjomā, tomēr arī šogad SVA turpina veikt peldvietu ūdens monitoringu, lai sniegtu iedzīvotājiem informāciju par atpūtai piemērotām peldvietām.

Tāpat aicinām iedzīvotājus iesaistīties peldvietu ūdens monitoringa veikšanā, lai noteiktu iedzīvotāju iecienītākās peldvietas Latvijā un savāktu informāciju par vides faktoriem, kas ietekmē šo peldvietu ūdens kvalitāti. Noskaidrojot populārākās peldvietas būs iespējams izvērtēt vai šobrīd monitorētās tiešām ir iedzīvotāju apmeklētākās vai varbūt nākamajā peldsezonā peldvietu sarakstu nepieciešams koriģēt un tajā iekļaut citas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!