Foto: F64
Bijušais premjers Aigars Kalvītis (TP) 1. jūlijā atstās „Lattelecom” padomes priekšsēdētāja amatu pēc paša vēlēšanās.

Kalvītis paziņojumā medijiem norāda, ka to darīs, jo uzskata, ka padomes ir jālikvidē ne tikai tajos uzņēmumos, kas pilnībā pieder valstij, bet arī tajos, kur Latvijas valsts ir tikai viens no akcionāriem.

„Manuprāt, šāds lēmums nav pareizs, un padomes ir jālikvidē visos uzņēmumos, kuru akcionārs ir Latvijas valsts,” viņš uzsver.

„Lai viss iepriekš teiktais nepaliktu tikai tukšu diskusiju līmenī, esmu nolēmis atkāpties no SIA „Lattelecom” padomes priekšsēdētāja amata 1.jūlijā - tas ir, ar brīdi, kad tiek likvidētas padomes valstij pilnībā piederošajos uzņēmumos. Ar savu atkāpšanos vēlos pievērst šobrīd valdošo politiķu uzmanību tam, ka ir jālikvidē visu valstij pilnīgi vai daļēji piederošu uzņēmumu padomes,” uzsver Kalvītis.

Bijušais valdības vadītājs akcentē, ka „Lattelecom” padomes esamību savulaik noteica akcionāru vienošanās, nevis likuma prasības. Tāpēc viņš aicina ekonomikas ministru Arti Kamparu (JL) vienoties ar otru uzņēmuma akcionāru Ziemeļeiropas telekomunikāciju koncernu „Telia Sonera” par uzņēmuma padomes likvidēšanu.

Kalvītis norāda, ka Latvijai globālās finanšu krīzes apstākļos valsts pārvaldes un administratīvo resursu ekonomija un to efektīva izmantošana ir obligāts nosacījums gan valsts pārvaldē, gan uzņēmējdarbībā.

„Laikā, kad valstī tiek meklēta ikviena taupības iespēja, ir pilnīgi skaidrs, ka valsts vairs nevar atļauties tik dārgus uzņēmumu darbības uzraudzības mehānismus kā iepriekš. Tāpēc uzskatu, ka valdības lēmumi par valstij pilnīgi piederošu uzņēmumu padomju likvidēšanu ir pareizi,” paziņojumā medijiem raksta Kalvītis.

Jau ziņots, ka trīs gadus premjera amatā pavadījušais politiķis gada sākumā nolika Saeimas deputāta mandātu. Savukārt pavasarī, kā to pauda valdības vadošā partija „Jaunais laiks”, pēc Tautas partijas uzstājības Kalvītis bija iecelts par „Lattelecom” padomes priekšsēdētāju.

Pagājušajā ceturtdienā valdība vienojās, ka likvidēs valstij pilnībā piederošu kapitālsabiedrību padomes. Taču tas neattiecās uz tām padomēm, kur uzņēmumi daļēji pieder citam īpašniekam un „Lattelecom” ir viens no tiem. Jau otrdien Saeima līdz ar citiem ar budžeta grozījumiem saistītiem jautājumiem varētu lemt par padomju likvidēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!