Foto: AFP/Scanpix
Latvijā reģistrēts pirmais laboratoriski apstiprinātais jaunās gripas AH1N1 jeb tā dēvētās “cūku gripas” saslimšanas gadījums, portālu “Delfi” informēja Veselības ministrijā. Ministrija aicina pasažierus, kas 21.jūnijā ielidoja Rīgā ar "AirBaltic" reisu BT218 no Berlīnes turpmāko piecu dienu laikā vērot savu veselības stāvokli un ziņot, ja manāmas saslimšanas pazīmes.

Saslimusī ir sieviete, kas apmeklēja ASV un Kanādu un ar "AirBaltic" reisu BT218 Berlīne-Rīga 21.jūnijā piecos pēcpusdienā ieradās Latvijā. Sievietei saslimšanas simptomi tika konstatēti jau lidojuma laikā, un pēc nolaišanās viņa tika hospitalizēta Latvijas Infektoloģijas centrā.

Veselības ministrija aicina pasažierus, kas 21.jūnijā ielidoja Rīgā ar minēto reisu turpmāko piecu dienu laikā vērot savu veselības stāvokli un gadījumā, ja parādās šādi simptomi - temperatūras paaugstināšanās, iesnas, sūrstoša sajūta kaklā, klepus, nogurums un kaulu laušana, nekavējoties sazināties ar savu ģimenes ārstu un informēt par ceļojumu vai sazināties ar Sabiedrības Veselības Aģentūras (SVA) dežurējošo epidemiologu (67271738). Atgādinām, ka slimībai var būt viegla gaita un simptomi neizteikti. Speciālisti norāda, ka vairumā gadījumu slimība ir viegli ārstējama un notiek pilnīga atveseļošanās.

Ņemot vērā saslimšanas izplatību pasaulē, Latvijas medicīnas speciālisti bija gatavi šim pirmajam saslimšanas gadījumam - pacients tika savlaicīgi atklāts, izmeklēts un tiek ārstēts. Šobrīd mediķi un epidemiologi strādā kopā, lai sekmīgi izārstētu saslimušo, kā arī lai veiksmīgi atrastu visas iespējamās kontaktpersonas, kas varētu būt saistītas ar šo gadījumu. Lai varētu veikt nepieciešamos epidemioloģiskos pasākumus pasažieriem, kuri ar slimnieci kopā lidoja no Kanādas uz Vāciju, SVA epidemiologi par notikušo informējuši Vācijas kolēģus.

Šobrīd nekādi papildus kontrolējošie vai ierobežojošie pasākumi ceļotājiem Latvijā netiks ieviesti. Turpinās ceļotāju informēšana par profilaksi pirms izbraukšanas uz infekcijas skartajām teritorijām un pēc atgriešanās Latvijā. Medicīnas darbinieki ir informēti par rīcību aizdomīgu, gripai līdzīgu saslimšanu gadījumos. Aizdomīgie saslimšanas gadījumi tiek laboratoriski izmeklēti, saslimušie pacienti tiek izolēti un ārstēti.

Lai iespējami ierobežotu slimības tālāku izplatību, svarīga ir saslimušā kontaktpersonu savlaicīga apzināšana un novērošana, ieskaitot personas, kuras kontaktējušās ar gripas slimniekiem lidmašīnās starptautisko reisu laikā. Tādēļ – gadījumā, ja septiņu dienu laikā pēc atgriešanās no ceļojuma tiek konstatēta augstāk minētie slimības simptomi, aicinām nekavējoties sazināties ar savu ģimenes ārstu un informēt par ceļojumu. Gadījumā, ja saslimšanas simptomi parādās jau ceļojuma laikā vai lidmašīnā, aicinām meklēt medicīnisko palīdzību vai par sliktu pašsajūtu informēt lidmašīnas personālu.

Eiropas slimību kontroles un profilakses centra apkopotā informācija liecina, ka līdz 22.jūnijam ar jauno gripas vīrusu AH1N1 Eiropā inficējušies 4245 iedzīvotāji, t.sk. 326 – pēdējo 24 stundu laikā. Lielākais saslimušo skaits joprojām tiek reģistrēts Apvienotajā Karalistē. Kanādā ir reģistrēts pasaulē trešais augstākais saslimšanas gadījumu skaits - šobrīd 5710 gadījumi. Igaunijā apstiprināti 5 saslimšanas gadījumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!