Foto: DELFI
Rīgā, Kundziņsalā, Baltijas konteineru terminālā naktī no konteinera ar bīstamu ķīmisku vielu sākās nekontrolējama reakcija, kuras rezultātā notika ķīmiskās vielas noplūde, informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD). Evakuēti vairāki simti tuvāko apdzīvoto vietu - Voleru, Kundziņsalas, Krēmeru iedzīvotāji, daļa - piespiedu kārtā. Atbildīgās amatpersonas uzsver, ka šis ir preventīvs pasākums un patlaban rīdzinieku drošība nav apdraudēta.

Sakarā ar šo notikumu ir izveidots rīcības štābs, kas pieņēma lēmumu evakuēt iedzīvotājus no iespējamajām apdraudētajām vietām: Voleriem, Krēmeriem un termināla teritorijai pieguļošās teritorijas. Iesaistītie operatīvie dienesti un institūcijas veic nepieciešamās darbības, lai likvidētu ķīmiskās vielas noplūdi.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, izplūdis acetona ciānhidrīns. Kā liecina internetā pieejamā informācija, tas ir bezkrāsains, viegli uzliesmojošs, ārkārtīgi indīgs šķidrums ar vieglu zilskābes smaržu. Acetona ciānhidrīns pieder pie ļoti bīstamām vielām, jo, nonākot organismā, tas sadalās un rada zilskābi. Ir nāvējošs, arī uzsūcoties caur ādu.

Kopumā ostā esot 20 tonnas šīs bīstamās vielas.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieks Ainars Pencis ceturtdien LNT raidījumā “900 sekundes” sacīja, ka joprojām pastāv iespējamība, ka var notikt sprādziens - šāda iespējamība pastāv, ja ķīmiskā viela nonāk saskarsmē ar ūdeni, taču pagaidām tādi draudi neesot."Panikai nevajadzētu būt, bet iedzīvotājiem nevajadzētu braukt uz Voleriem, Krēmeriem un Kundziņsalu. Iedzīvotājus lūdzam nebraukt uz turieni," uzsvēra Pencis. Nolemts evakuēt tuvāko apdzīvoto vietu iedzīvotājus. Savukārt veselības ministre Baiba Rozentāle (TP) ceturtdien LTV uzsvēra, ka patlaban briesmas Rīgas iedzīvotājiem nedraud, tomēr, ja notiek eksplozija, tad neatliekamā palīdzība un Rīgas slimnīcas būšot tam gatavas.

Rīgas mērs Nils Ušakovs LNT uzsvēra, ka iedzīvotāji tiek evakuēti profilakses dēļ, “apdraudējuma cilvēkiem nav”. Kā skaidroja Ušakovs, tad apdraudējums varētu būt 300 metru apkaimē no vietas, kur izplūdusi zilskābe, taču papildu drošības dēļ nolemts evakuēt Voleru, Krēmeru un Kundziņsalas iedzīvotājus.

Latvijas Radio ziņo, ka avārija notikusi, jo kādam konteineram ar bīstamo vielu esot sabojājušies drošības ventīļi. Konteiners pašlaik tiekot dzesēts, līdz ar to spiediens tajā mazinājies un arī draudi turpmākai izplūdei mazinājušies, par to preses konferencē ceturtdien informējis Pencis. Atbildīgie dienesti ziņo, ka evakuēti vairāki simti cilvēku, daļa no tiem – piespiedu kārtā, jo nevēlējušies pamest savas mājas.

Ķīmiskās avārijas vietā patlaban ieradušies "Biolars"" pārstāvji, kas piedalās negadījuma likvidēšanā. Patlaban sagatavots konteiners, kurā varētu pārsūknēt bojātā konteinera saturu, savukārt citi ar bīstamo vielu pildītie pārvietoti drošā attālumā, ziņo Latvijas Radio.

Lai gan negadījums noticis naktī, paziņojums tika izsūtīts tikai plkst.7.30. Pēc pirmās informācijas iegūšanas vairāk nekā pusstundu no VUGD nebija iespējams iegūt izsmeļošāku skaidrojumu par notiekošo. VUGD dežūrdienestā pavēstīja, ka informāciju nesniedz un esot jāsazinās ar preses sekretāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!