Foto: F64
Kundziņsalā, bīstamās vielas avārijas vietā, sprādziena draudi ir novērsti, un iedzīvotāji var atgriezties mājās, ceturtdien pusdienlaikā paziņoja Rīgas mērs Nils Ušakovs. Tāpat atcelti ierobežojumi kustībai pa Daugavu, savukārt saglabāts aizliegums makšķerēt Daugavā, peldēties upē, kā arī jūrā no Carnikavas līdz Jūrmalai.

Kā skaidroja Ušakovs, visas cisternas ar bīstamajām ķīmiskajām vielām ir nogādātas drošā vietā, palicis tikai viens konteiners, taču tā saturs esot “pulverizējies – dzesēšanas laikā pārtapis par cietu vielu”. Tas nozīmē, ka vairs neesot nekādu draudu.

Nacionālo bruņoto spēku ķīmiķi notikuma vietā vairākkārt veikuši gaisa pārbaudes un piesārņojums neesot konstatēts. Tomēr ir nepieciešams analizēt arī ūdens sastāvu, lai pārbaudītu vai piesārņojums nav nonācis vidē, žurnālistus informēja vides ministrs Raimonds Vējonis (ZZS).

“Satraukumam nav pamata, jo piesārņojums gaisā nonāktu tikai tad, ja notiktu saskarsme ar ūdeni,” sacīja Vējonis, atzīstot, ka neliels daudzums tomēr iztvaikojis gaisā caur drošības ventiļiem, taču tas neradot nekādus lielus draudus.

Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) vadītājs Ainārs Pencis preses konferencē atzina, ka saņemti zvani par spēcīgu smaku “Aldara rajonā”, tomēr šie gadījumi neesot saistīti.

Jau vēstīts, ka Rīgā, Kundziņsalā, Baltijas konteineru terminālā naktī uz ceturtdienu no konteinera ar bīstamu ķīmisku vielu sākās nekontrolējama reakcija, kuras rezultātā notika ķīmiskās vielas noplūde. Tika evakuēti vairāki simti iedzīvotāju no tuvākajām apdzīvotajām vietām - Voleriem, Kundziņsalas un Krēmeriem. Daļa tika evakuēta piespiedu kārtā.

Atbildīgās amatpersonas uzsver, ka šis ir preventīvs pasākums un patlaban rīdzinieku drošība nav apdraudēta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!