Foto: F64
Informācija par bīstamo ķīmisko avāriju Kundziņsalā masu medijiem sniegta novēloti, jo atbildīgie dienesti sākotnēji cerējuši, ka avārija nav tik liela un bīstama. Lai "neparalizētu Rīgas dzīvi", netika izmantotas arī trauksmes sirēnas, bet gan iedzīvotāju apziņošanai lūgta palīdzība televīzijām un radio, ceturtdien preses konferencē informēja atbildīgās amatpersonas.

Kā skaidroja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieks Ainārs Pencis, kā arī Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC), sākotnēji nebija skaidrs, cik liela ir avārija un kādas briesmas potenciāli varētu rasties. Tomēr ap septiņiem no rīta pieņemts lēmums par iedzīvotāju evakuāciju, lai nodrošinātu papildus drošību, tad arī apziņoti mediji. Kā skaidroja Ušakovs, iespējamā sprādziena vilnis nevarētu skart iedzīvotājus, taču lēmums par evakuāciju tika pieņemts, lai radītu papildus drošību.

Tāpat Ušakovs pauda viedokli, ka trauksmes signālu izmantošana paralizētu Rīgas dzīvi un par to pilsētas vadībai būtu jāuzņemas atbildību, tāpēc, izvērtējot situāciju, šoreiz bija nolemts neizmantot trauksmes sirēnas.

VUGD priekšnieks Ainars Pencis ceturtdien Latvijas Radio atzina, ka VUGD varēja ieslēgt sirēnas tikai atsevišķos rajonos. Tomēr šoreiz tas netika darīts, jo "lēmums par evakuāciju tika pieņemts stipri vēlu". Pencis stāstīja, ka sākotnēji drošības dienesti bija cerējuši, ka policija pašu spēkiem evakuēs četras vai piecas mājas Voleros, kuras teorētiski varētu skart piesārņojums, kas rastos, ja notiktu eksplozija.

Tomēr vēlāk, ņemot vērā faktu, ka turpat netālu stāvēja vēl 10 cisternas ar bīstamo vielu un vienas eksplozijas laikā varētu sprāgt arī pārējās, nolemts evakuēt visus Voleru, Kundziņsalas un Krēmeru iedzīvotājus.

“Mums informācija par dažādiem notikumiem nāk katru dienu. Mūsu darbinieki aizbrauca uz vietas un teorētiski bija tā, ka sekas varēja likvidēt bez papildus spēkiem, bet, kad redzējām, ka situācija saasinās, - temperatūra konteinerā pieauga un mēs redzējām, ka nevaram to apturēt, tad tika pieņemti nākamie lēmumi,” skaidroja Pencis, uzsverot, ka “mēs nevaram katru dienu evakuēt pilsētu. Ja sāksim spēlēties ar šitām evakuācijām, tad nākošreiz, kad būs reāla vajadzība, cilvēki neņems par pilnu.”

Jau vēstīts, - lai gan negadījums noticis naktī, paziņojums tika izsūtīts tikai plkst.7.30. Pēc pirmās informācijas iegūšanas vairāk nekā pusstundu no VUGD nebija iespējams iegūt izsmeļošāku skaidrojumu par notiekošo. VUGD dežūrdienestā pavēstīja, ka informāciju nesniedz un esot jāsazinās ar preses sekretāru. Savukārt vēlāk VUGD medijiem izplatīja informāciju par evakuāciju, taču netika izmantotas trauksmes sirēnas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!