Foto: AFP/Scanpix
Latvijas valdības un Eiropas Kosmosa aģentūras (EKA) pārstāvji ceturtdien parakstījuši līgumu par sadarbību kosmosa jomā miermīlīgiem mērķiem, informē Rīgas Tehniskā universitāte.

Sadarbības līgums paredz, ka Latvija saņems aģentūras atbalstu projektu īstenošanai, zinātnieku apmaiņas programmām, apmācības procesa organizēšanai, kā arī pieredzes un informācijas apmaiņai. Latvijas zinātniekiem, to skaitā arī RTU zinātniekiem, tas sniegs plašākas iespējas iesaistīties kosmosa pētījumu un kosmosa tehnoloģiju izstrādes projektos.

Vairākas RTU struktūrvienības jau šobrīd aktīvi darbojas kosmosa pētniecības un ar kosmosu saistītu tehnoloģiju izstrādes jomā: piemēram, Materiālu un konstrukciju institūts veic kosmosa transporta konstrukciju materiālu pētījumus, par kuru rezultātiem interesi izrāda tādi avioindustrijas milži kā «Airbus» un «Boeing»; Transportmašīnu tehnoloģiju institūts sadarbojas ar LR Aizsardzības ministriju bezpilota lidaparātu izstrādē, Transporta elektronikas un telemātikas institūts veiksmīgi iesaistījies Latvijas pirmā satelīta «Venta-1» izstrādē u.tml. RTU zinātniekiem ir izveidoti kontakti ar daudzu Eiropas valstu kosmosa jomas pētniekiem. Tostarp, RTU zinātņu prorektors akadēmiķis Leonīds Ribickis ir sācis arī sarunas par RTU zinātnieku sadarbību ar Krievijas Federācijas Kosmisko sistēmu zinātniskās pētniecības institūtu.

Lai nule noslēgtais Latvijas valdības un EKA līgums par sadarbību kosmosa jomā miermīlīgiem mērķiem kalpotu kā efektīvs instruments gan Latvijas attīstībai, gan EKA kopējo pētniecības mērķu sasniegšanai, Eiropas Kosmosa aģentūras direktors juridiskajos un ārējo attiecību jautājumos Peters Hulsrojs RTU zinātniekiem ieteica atrast pareizos komunikācijas kanālus un pašiem sākt dialogu ar kādu no esošajām Eiropas Kosmosa aģentūras dalībvalstīm, piemēram, ar Čehiju, kas par EKA dalībvalsti ir kļuvusi 2008. gadā, vai arī ar kādu no tām kaimiņvalstīm, kam aģentūrā, tāpat kā Latvijai, ir sadarbības valsts statuss, bet kuras jau kādu laiku darbojas EKA un ir uzkrājušas vērtīgu pieredzi, piemēram, ar Igauniju, kas līdzīgu līgumu ar EKA parakstījusi 2007. gadā.

Kā apliecināja RTU zinātnieki, īstenojot Eiropas Savienības projektus, viņiem ir izveidoti kontakti ar vairāku EKA dalībvalstu zinātniekiem. Tāpēc nupat noslēgtais līgums kalpos kā nozīmīgs instruments zinātniskās pētniecības paplašināšanā, lai sāktu vēl aktīvāku dialogu ar EKA dalībvalstu pētniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!