Foto: F64
Eiropas Komisija (EK) ir sākusi padziļinātu izmeklēšanu par atbalsta pasākumiem “Parex Bankai”, lai noskaidrotu, vai bankas pārstrukturēšanas plāns ļaus “Parex bankai” atgūt ilgtermiņa dzīvotspēju, vienlaikus izvairoties no nevēlamiem konkurences izkropļojumiem, portālu “Delfi” informēja EK pārstāvniecība Latvijā.

Ar EK iepriekšējiem lēmumiem tika apstiprināti glābšanas pasākumi “Parex bankai” valsts garantiju, likviditātes atbalsta un rekapitalizācijas pasākumu veidā. Savukārt 11. maijā tika iesniegts “Parex bankas” pārstrukturēšanas plāns.

EK uzsver, ka izmeklēšanas uzsākšana ir parasta parādība valsts intervences gadījumā banku nozarē; tā nodrošina juridisko noteiktību attiecīgajiem tirgus dalībniekiem un dod iespēju ieinteresētajām personām iesniegt piezīmes par ierosināto pasākumu. Tā neietekmē procedūras iznākumu.

Konkurences komisāre Nēlī Krusa šajā saistībā teica: "Komisijai ir jāveic padziļināta izmeklēšana par atbalsta pasākumu paketi “Parex Banka”, lai noteiktu, vai papildus tai ir izstrādāts reālistisks projekts, lai atrisinātu problēmas, kuru dēļ izveidojusies pašreizējā situācija. Tādējādi mēs nodrošinām juridisko noteiktību visiem iesaistītajiem dalībniekiem un dodam iespēju ieinteresētajām trešām personām paust savu viedokli."

Aktīvu ziņā “Parex Banka” ir otra lielākā banka Latvijā. Tā ir universāla banka, kas piedāvā pilnu banku produktu spektru gan tieši, gan ar specializētu meitasuzņēmumu starpniecību. Banka tika dibināta 1992. gadā, un, pirms pērnā gada beigās bankas akcijas pārņēma no Valērija Kargina un Viktora Krasovicka pārņēma valsts.. Bankai ir filiāles Stokholmā, Tallinā, Hamburgā un Berlīnē un 11 pārstāvniecības 9 citās valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!