Foto: F64
Tiesībsargu nopietni satrauc Bauskā rīkotā nesankcionētā protesta akcija pret Bauskas slimnīcas reorganizāciju, kas liecina, ka iedzīvotāji ir norūpējušies un ir neziņā par turpmāko veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību, portālu "Delfi" informēja Tiesībsarga birojā.

Tiesībsargs uzskata, ka būtiska ir savlaicīgas, precīzas un izskaidrojošas informācijas sniegšana saistībā ar plānotajām izmaiņām veselības aprūpes jomā. Piemēram, nav pieļaujama situācija, ka persona par izmaiņām uzzina tikai īsi pirms veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanas. Tāpat savlaicīgas informācijas nesniegšana liedz sabiedrībai iesaistīties un izteikt viedokli par attiecīgo jautājumu, kam var būt būtiska nozīme lēmuma pieņemšanā.

Veicot veselības aprūpes sistēmas optimizāciju un ārstniecības iestāžu reorganizāciju, īpaši jāpievērš uzmanība veselības aprūpes pakalpojumu pieejamībai, tajā skaitā fiziskajai pieejamībai, valsts teritorijas ietvaros, proti, lai pacientiem netiktu būtiski apgrūtināta veselības aprūpes pakalpojumu saņemšana, piemēram, attāluma, nepietiekamā medicīnas personāla vai aprīkojuma dēļ.

Cilvēka veselība ir svarīgs priekšnoteikums tā labklājībai un personīgās cieņas nodrošināšanai, līdz ar to personas veselības aizsardzībai jābūt svarīgai valsts prioritātei, kas īpaši jāievēro, veicot valsts budžeta izdevumu samazināšanu. Veselības aprūpes pakalpojumu samazināšana var būt attaisnojama tikai gadījumā, kad valstī optimāli ir samazināti izdevumi administratīvajā līmenī un maksimāli pieejamie resursi novirzīti veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanai.

Uz šiem valdības uzdevumiem veselības aprūpes jomā Tiesībsargs jau iepriekš ir norādījis Ministru kabinetam un Veselības ministrijai, norāda birojā.

Jau vēstīts, ka pirmdien aptuveni 400 iedzīvotāju bloķēja tiltus Bauskā, tādejādi protestējot pret vietējās slimnīcas reorganizāciju. Tiltu atbrīvošanā tika iesaistīta policijas specvienība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!