Par trešo Daugavpils domes priekšsēdētāju šajā sasaukumā kļuvusi "Latvijas ceļa" (LC) pārstāve Rita Strode, kuru pilsētas mēra amatā ievēlēja ceturtdien ārkārtas sēdē.
Strode bija vienīgā kandidāte, par viņas ievēlēšanu balsoja 11, pret - četri deputāti, informēja Daugavpils domes preses sekretāre Līga Korsaka.

Par domes priekšsēdētāja vietnieci ievēlēta Daugavpils Pilsētas partijas (DPP) pārstāve Eleonora Kleščinska, bet domes izpilddirektora amatā iecelts bijušais SIA "Latgales Avio" prezidents Andris Upīts, kuru šim amatam izvirzīja Strode.

Strode (1955) absolvējusi Daugavpils Pedagoģisko institūtu (1979), Daugavpils domē strādājusi vēl padomju laikos, kopš 1995.gada ir LC biedre, izvirzīta 6.Saeimas vēlēšanām, taču uz Saeimu nolēma nekandidēt, 1994., 1997. un 2001.gadā ievēlēta Daugavpils domē, bijusi ilggadēja domes priekšsēdētāja vietniece.

Jaunā pašvaldības vadītāja nomainīs tikai dažus mēnešus domes priekšsēdētāja amatā nostrādājušo bezpartejisko Ivaru Šķinču, kurš augusta beigās iesniedza atlūgumu. Šķinčs lēmumu aiziet no mēra amata skaidroja ar vēlmi turpināt darbu izglītības laukā, viens no atlūguma iemesliem esot arī pilsētas parādsaistības "Latvijas gāzei".

Šķinču kā kompromisa kandidatūru mēra amatam izvirzīja aprīlī pēc tam, kad iepriekšējam domes priekšsēdētājam Rihardam Eigimam ("Latgales Gaisma"- LG) izteica neuzticību. To ierosināja deviņi deputāti, tajā skaitā trīs Eigima toreizējie partijas biedri - Šķinčs, Viktors Butāns un Valentīna Ivanova (Šķinčs un Butāns vēlāk no LG izstājās). Tāpat par mēra atstādināšanu iestājās LC pārstāvji Jānis Dukšinskis un Strode, kā arī viņu sadarbības partneri no Daugavpils Pilsētas partijas Eleonora Kleščinska un Rišards Draba, sociāldemokrāts Andrejs Dauksts un Iļja Podkolzins no kreiso spēku apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā".

Eigims par Daugavpils mēru ievēlēts 2001.gada pašvaldību vēlēšanās, stājoties ilggadējā pilsētas domes priekšsēdētāja Alekseja Vidavska vietā.

Strode kļuvusi par piekto pilsētas vadītāju Daugavpilī pēc Latvijas neatkarības atgūšanas. Pirmais pilsētas domes priekšsēdētājs pēc 1991.gada augusta puča bija Valdis Lauskis, kas šobrīd pārstāv Latvijas Sociāldemokrātisko strādnieku partiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!