Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga partijas "Jaunais laiks" aktivitātes, vācot parakstus par ārkārtas Saeimas vēlēšanām, vērtē kā mēģinājumu izdarīt uz viņu spiedienu.
Prezidente pret Repši

"Te varētu saskatīt mēģinājumu veidot pūļa diktatūru, kas vēlas uzlikt spiedienu uz prezidentu un viņa tiesībām pieņemt lēmumus. Man tas šķiet bīstami un mūsu demokrātiskās struktūras apdraudoši," žurnālistiem sacīja prezidente, kura atrodas valsts vizītē Maltā.

"Es šajās aktivitātēs saskatu neveselīgu tendenci novērst uzmanību no tā, kas Latvijai šobrīd ir ļoti svarīgs - virzības uz Eiropas Savienību - un šajā sakarā vēl nepadarītajiem darbiem," viņa teica.

Vīķe-Freiberga norādīja, ka Satversme iedzīvotājiem paredzējusi dažādas iespējas paust savu viedokli, "nodot savu gribu tautas priekšstāvjiem".

Viņa atgādināja, ka nesenie plašie protesti pret izglītības reformu arī bijis sava veida mēģinājums veidot "pūļa diktatūru" un izdarīt spiedienu uz prezidentu, taču "arī pie brīvām tiesībām paust savu viedokli nav pieļaujama spiediena izdarīšana uz prezidentu un viņa tiesībām pieņemt lēmumus".

Repše, komentējot prezidentes asos izteikumus, žurnālistiem sacīja, ka ir pārsteigts par šiem izteikumiem un uzsvēra, ka "Jaunā laika" (JL) vadība nebūt neorganizē šīs aktivitātes. Viņš atzina, ka šādām masu protesta akcijām šobrīd nav nekāda pamata. "Tā ir nelietderīga enerģijas šķiešana," viņš sacīja. Repše paskaidroja, ka šobrīd JL saņem zvanus, kuros cilvēki lūdz padomus par iespējām palīdzēt partijai. Viņš sacīja, ka parakstu vākšana ir reģionālo aktīvistu pašiniciatīva.

Parakstus premjera Einara Repšes atbalstam un Saeimas ārkārtas vēlēšanu rīkošanai sākusi vākt "Jaunā laika" Jēkabpils nodaļa.

Nodaļas vadītāja Irēna Aleksjuka aģentūrai BNS pastāstīja, ka nodaļa nenodarbojas ar parakstu vākšanu, bet ir radījusi cilvēkiem iespēju izteikt savu viedokli. Jēkabpilieši pārsvarā vēloties, lai Repše turpina vadīt valdību, bet, ja tas nebūs iespējams, aicina prezidenti izvērtēt iespēju izsludināt ārkārtas Saeimas vēlēšanas.

"Mēs nerakstām paraugvēstules un nestaigājam apkārt, vācot parakstus," uzsvēra Aleksjuka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!