Valsts prezidente Vaira Vīķe - Freiberga nesaskata tautas vēlētā prezidenta sistēmā lielāku risku, kāds tas ir patlaban, kad prezidentu ievēlē parlaments. Tomēr viņa konkrēti neatklāj, vai ir par vai pret.
"Jebkurā sistēmā ir iespējams ievēlēt kādā amatā tādu cilvēku, kas nav ideāli viņam atbilstošs," pirmdien intervijā Latvijas Radio sacīja Valsts prezidente.

Viņa izteica viedokli, ka jautājums ir par sistēmu, kura atbilstu "tautas vēlmēm un noskaņām". Prezidente būtu pārsteigta, ja Saeimas deputāti būtu ar lielu sajūsmu gatavi atsacīties no privilēģijas ievēlēt valsts galvu, un viņu domas esot tikai "normālas un cilvēcīgas".

Pēc Vīķes - Freibergas domām, tautā ideja par tieši ievēlētu prezidentu ir diezgan populāra, tādēļ partijām kādā brīdī vajadzēs uz to reaģēt - bet to, kad un kā, rādīšot laiks. Citās valstīs viņa esot dzirdējusi daudz komentāru, ka pret tautas vēlētu prezidentu ir lielāks politiķu respekts, bet viņa to ar sevi nesaistīja un nevēlējās arī konkrēti atbildēt, vai viņai ar līdzšinējām pilnvarām ir par maz. Viņa neesot jutusies ierobežota no partijām, kas viņu ievēlēja - to rādot kaut viņas izšķiršanās par labu valodas likuma pārskatīšanai prezidentūras sākumā, lai gan viņas ievēlētāji - "tēvzemieši", sociāldemokrāti un Tautas partija - domāja citādi.

Sociāldemokrāti izteikuši iespēju iesniegt parlamentā likumprojektu par tautas vēlētu prezidentu, jo, kā izteicies viņu līderis, Satversme nav nekāda svētā govs un tā ir pastāvīgi jāatjaunina. Pārējās partijas to novērtējušas kā priekšvēlēšanu triku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!