Saeimas Iedzīvotāju demogrāfiskās attīstības apakškomisija trešdien uzdeva Veselības ministrijai izvērtēt vecmātes Astrīdas Milleres rīcības likumību, dzemdības pieņemot mājās.
Saeimas komisija vaino vecmātes

Savukārt Tieslietu ministrijai uzdots izvērtēt Rīgas domes priekšsēdētāja Gundara Bojāra (LSDSP) rīkojuma par mājās dzimušo bērnu reģistrāciju atbilstību likumdošanai. Kā ziņots, Bojārs uzdeva Vidzemes priekšpilsētas un Kurzemes rajona izpilddirekciju dzimtsarakstu nodaļu vadītājiem reģistrēt divus mājās dzimušos bērnus.

Millere, kura pārstāvēja Latvijas Vecmāšu asociāciju, trešdien apakškomisijas sēdē teica, ka viņa mājas dzemdībās piedalās jau desmit gadus, sniedzot palīdzību kopumā 30 sievietēm.

Savu sašutumu par to izteica deputāte Ingrīda Circene (JL), kura uzskata, ka vecmātes, kas pieņem dzemdības mājās, apzināti pārkāpj likumu, kas neparedz dzemdības ārpus stacionāras iestādes. Deputāte norādīja, ka, šādi rīkojoties, vecmātes pakļauj briesmām mātes un bērna veselību.

Viņai pievienojās arī Tautas partijas deputāte Ērika Zommere, kura pauda neizpratni par Veselības ministrijas kūtrumu, neveicot kontroli pār vecmātēm, kas pieņem dzemdības mājās un pārkāpj likumdošanu.

Veselības ministrijas Sabiedrības veselības departamenta direktors Ainārs Čivčs deputātiem skaidroja, ka līdz šīm brīdim ministrijas rīcībā nebija oficiālas informācijas par to, ka vecmāte, kura strādā ārstniecības iestādē, piedalījās arī mājas dzemdību pieņemšanā.

Tāpēc viņš lūdza deputātus atsūtīt ministrijai apakškomisijas sēdes protokolu, kurā būtu fiksēts Milleres teiktais par viņas līdzdalību mājas dzemdībās. Ministrija esot gatava izvērtēt šādas rīcības atbilstību likumdošanai.

Savukārt partijas "Jaunais laiks" pārstāve Liene Liepiņa uzsvēra, ka vecmātes nav vainīgas, ka Latvijā likumdošana šajā jomā ir nesakārtota. Viņa uzskata, ka vecmātes, pieņemot mājas dzemdības, nepārkāpj likumu, jo tajā tās nav aizliegtas.

Jau ziņots, ka Rīgā kādā ģimenē aug jau septiņus mēnešus vecs zēns, kuram nav juridiski fiksēta vārda, personas koda un dzimšanas apliecības, jo dzimtsarakstu nodaļa atteikusies reģistrēt mājās dzimušu bērnu. Dzimtsarakstu nodaļa atteikusies bērnu reģistrēt, jo tas dzimis nevis slimnīcā, bet gan mājās, un viņa dzimšanu apliecinājusi dzemdībās klāt bijusī vecmāte.

Atteikuma pamatojums esot fakts, ka apliecinājumu par piedzimšanu varot izsniegt tikai ārsts vai ārstniecības iestāde, nevis vecmāte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!