Saeimas Sociālo un darba lietu komisija trešdien sāka gatavot otrajam lasījumam likuma "Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu" grozījumus, kas paredz noteikt stingrus, bet grūti kontrolējamus smēķēšanas ierobežojumus.
Grozījumi noteiks, ka ir aizliegts smēķēt izglītības un audzināšanas iestādēs, izņemot augstskolas, kurās būs atļauts smēķēt ierādītajās telpās. Aizliegts smēķēt būs arī ārstniecības iestādēs, sociālās aprūpes un rehabilitācijas institūcijās, kurās būs smēķēšanai speciāla telpa.

Saeima gatavojas aizliegt smēķēt darbavietās darba un koplietošanas telpās, izņemot atsevišķas telpas, kas speciāli ierādītas smēķēšanai, publiskās ēkās un būvēs - kinoteātros, teātros, muzejos, sporta zālēs, diskotēkās un deju zālēs -, sabiedriskajā transportā, izņemot tālsatiksmes vilcienus, kuģus un lidmašīnas, kur jābūt atsevišķiem vagoniem, saloniem vai kajītēm, kas paredzētas smēķētājiem.

Pēc deputātes Ingrīdas Circenes (JL) ierosinājuma likumā tiks arī skaidri ierakstīts, ka smēķēt, izņemot speciāli ierīkotas telpas, nedrīkst kazino un spēļu zālēs.

Kā deputātiem paskaidroja Veselības ministrijas Sabiedrības veselības departamenta direktora vietniece Gita Rūtiņa, par publisku būvi saskaņā ar būvnormatīviem ir uzskatāma jebkura ēka, kurā 50% telpu ir publiski pieejamas. Rūtiņa uzsvēra, ka vajadzības gadījumā, lai varētu sodīt par smēķēšanu neatļautā vietā, Valsts vai Pašvaldības policija varēs pārmērīt telpu platību. Vairāki deputāti gan pauda šaubas, vai policisti katrā gadījumā varēs uzreiz noteikt, vai attiecīgā ēka uzskatāma par publisku.

Smēķēt nedrīkstēs sabiedriskā transporta pieturvietās, daudzdzīvokļu māju kāpņu telpās, kā arī sporta un citu publisku pasākumu laikā stadionos un citā norobežotā teritorija, izņemot vietas, kas speciāli ierādītas smēķēšanai.

Veselības ministrijas pārstāve uzstāja, ka likumā noteikti jānosaka aizliegums smēķēt "pie ēku fasādēm, kur izvietotas valsts un pašvaldību iestādes, ieskaitot teritoriju desmit metru attālumā uz visām teritorijas pusēm no tās". Deputātiem tomēr pieņemamāks šķita Antas Rugātes (TP) ierosinājums aizliegt smēķēt "pie ieejas valsts un pašvaldību iestādēs".

Pašvaldības varēs aizliegt vai ierobežot smēķēšanu parkos, skvēros, peldvietās un citā publiskā teritorijā.

Aizliegums smēķēt būs norādāms ar informatīvu uzrakstu, ar baltiem burtiem uz sarkana fona rakstot "smēķēt aizliegts", bet vietās, kur atļauts smēķēt, būs jābūt uzrakstam, kurš baltiem burtiem uz zaļa fona vēstīs "atļauts smēķēt".

Deputāti ilgi diskutēja par smēķēšanas ierobežošanu kafejnīcās un beidzot nolēma, ka kafejnīcās un citās sabiedriskās ēdināšanas vietās būs atļauts smēķēt tikai telpās, kas atsevišķi nodalītas smēķēšanai. Netika ņemti vērā iebildumi, ka šī prasība var izputināt mazo kafejnīcu īpašniekus, kuriem būs jāpārbūvē kafejnīcu telpas, ar būvkonstrukcijām nodalot telpu smēķētājiem.

Likumā tiks ierakstīts, ka iestādēs, institūcijās, komercsabiedrībās, publiskās ēkās un būvēs, kur nav ierādīta atsevišķa telpa, smēķēt vispār būs aizliegts.

Likumā noteikto smēķēšanas aizliegumu kontroli veiks Valsts un Pašvaldības policija.

Komisijas sēdē deputāts Andris Bērziņš (ZZS) pauda viedokli, ka sagatavotie likuma grozījumi ir "plakātiski", tehniski grūti realizējami un kontrolējami.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!