Sabiedrība par atklātību "Delna" nākusi klajā ar paziņojumu, kurā Andra Šķēles (TP) izvirzīšanu veselības ministra amatam dēvē par "rupju politisko korupciju".
"Delnas" valdes priekšsēdētāja Roberta Putņa parakstītā paziņojumā teikts, ka "Tautas partija ignorē ar iespējamiem noziedzīgiem darījumiem saistītas personas reputāciju un rada iespaidu par ciešu organizētās noziedzības ietekmi uz valsts politiku".

Kā apgalvo "Delna", lēmums virzīt valdībā Šķēli rada rupjas un nekaunīgas politiskās korupcijas iespaidu. "Tautas partija spiež sabiedrību pieņemt neskaidras izcelsmes bagātību kā leģitīmu politiskās varas avotu. Tādējādi Tautas partija stiprina sabiedrībā pastāvošo iespaidu par sevi kā interešu grupu, kuras fonu varētu veidot organizētās noziedzības struktūras. Ministra postenis valdībā var tikt populistiski izmantots kā reabilitācijas iespēja Šķēlem sabiedrības acīs," norāda Putnis.

Viņš uzsver, ka Šķēle ir politiķis, kura vārds ir "nesaraujami un pastāvīgi saistīts ar virkni valsts nozagšanas skandālu", piemēram, Latvijas valstij piederošo pārtikas pārstrādes uzņēmumu privatizāciju, necaurskatāma finanšu darbību ar ārzonu firmām, G-24 kredītu izsaimniekošanu un "Latvenergo" 3 miljonu afēru.

Patlaban notiek krimināllieta digitālās televīzijas lietā pret vienu tuvākajiem Šķēles līdzgaitniekiem - Hariju Krongornu, norāda sabiedriskā organizācija. Neskaidra un nepārliecinoša esot informācija saistībā ar Šķēles it kā kāpu zonā nomāto villu "Mākoņi".

Kā norāda "Delna", "Šķēle joprojām attīsta mītu, ka no atbildīga, bet slikti apmaksāta valsts ierēdņa posteņa Lauksaimniecības ministrijā par vienu no bagātākajiem un ietekmīgākajiem valsts iedzīvotājiem, iegūstot īpašumā attiecīgās ministrijas pārziņā esošus uzņēmumus, ir kļuvis ar puķu tirgošanu "perestroikas" juku laikos".

Organizācija apgalvo, ka joprojām neskaidrs ir īpašumtiesību iegūšanas posms. Sabiedrība nav varējusi pārliecināties par "Šķēles vārdu aptraipošā iespaida nepatiesumu", ka caur darījumiem ar "Latvijas balzama" akcijām "viņš varētu būt saistīts ar Krievijas "pelēkā biznesa" grupējumiem".

Kā uzsver "Delna", 2003.gada janvārī deputāts Šķēle nolika mandātu, paziņojot, ka aiziet no politikas. Līdz nesenam laikam pati Tautas partija distancējās no Šķēles personas un attīstīja iespaidu par viņa pilnīgu aiziešanu no politikas. Tikmēr mediji un politikas eksperti norādīja uz Šķēles nepārtraukto milzīgo ietekmi politikā.

Šķēles formālā aiziešana no politikas lika domāt, ka viņa finansiālais stāvoklis varētu būt pietiekams, lai ietekmētu valsts politiskos un tiesībaizsardzības procesus "no malas", apgalvo "Delna". Organizācija pieļauj, ka digitālās televīzijas lietas ietvaros sabiedrībā ir radies iespaids, ka izmeklēšana varētu nonākt līdz Šķēles personai. Tādējādi ministra postenis valdībā varētu būt nepieciešams politiskās ietekmes atgūšanai un nostiprināšanai.

Pēc "Delnas" domām, vienlaikus veselības ministra postenis ir vērtējams kā Tautas partijas mēģinājums "reabilitēt Šķēli sabiedrības acīs". Tautas partija esot populistiski izvēlējusies nozīmīgu problēmjomu, kuras iespējamie risinājumi jau ir guvuši politisko spēku atbalstu pašvaldību vēlēšanu priekšvakarā. Tie saistās ar nozīmīgu finanšu plūsmu apguvi veselības nozarē, kas esot nesavienojami ar Šķēles līdzšinējo reputāciju. Tādējādi valsts administratīvie resursi tiekot izmantoti viena politiķa reputācijas glābšanai un legālās politiskās varas uzturēšanai.

"Ar iespējamiem noziedzīgiem darījumiem saistītas personas virzīšana valdībā var tikt uzskatīta par organizētās noziedzības ietekmes apliecinājumu Latvijas politikā. Ja viens jau valdībā esošs oligarha reputācijas politiķis ar savu puicisko entuziasmu sabiedrībai liek par sevi smīkņāt, tad Šķēles pavedienus turoša zirnekļa slava ministra postenī atstās graujošas sekas uz sabiedrības uzticību valsts varai. Ironizējot var teikt, ka vienīgais pozitīvais efekts šim lēmumam būtu nepieciešamība Šķēlem publiski deklarēt savu īpašumu. Tas varētu stiprināt tālākas izmeklēšanas iniciatīvas," uzskata Putnis.

Viņš aicina Latvijas pilsonisko sabiedrību aktīvi rīkoties, "lai attīrītu politiskos amatus no sliktas reputācijas personām".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!