Ārvalstu investoru padomes pārstāvji otrdien tikšanās laikā ar Latvijas valdību tomēr nav nosaukuši konkrētus korupcijas gadījumus un tajos iesaistītas amatpersonas, pēc sēdes atzina padomes vadība un premjers Andris Bērziņš.
Taču valdībai iesniegtas rekomendācijas, kā labāk cīnīties pret korupciju. Tajās ierosināts nomainīt valsts pilnvarniekus, kuri atrodas interešu konfliktā, kā arī ir politiski ietekmējami. Tāpat rekomendēts izveidot Korupcijas apkarošanas biroju, kuram būtu izmeklēšanas tiesības, ierosināts nodot kriminālvajāšanai korumpētas amatpersonas un informēt par šādiem centieniem, ieviest nulles deklarācijas, kā arī izveidot vienotu pasūtījumu sistēmu un īstenot citus pasākumus.

Premjers sacīja, ka investori snieguši tikai dažus "ilustratīvus" piemērus, kas ierobežo ārvalstnieku darbību Latvijā. Kā piemērs minēta Brocēnu pilsēta, kur ārvalstu īpašniekiem jāmaksā par 400% lielāks īpašuma nodoklis nekā citur. Stāstīts arī par gadījumiem armijā, kad bruņotie spēki iesauc armijā labākos firmu darbiniekus, cerot par viņiem saņemt atlīdzību.

Bērziņš atzina, ka vēl nepieciešams sakārtot daudzas lietas, lai šādus gadījumus novērstu. Sanāksmes laikā viņš piekritis, ka ir nepieciešams pastiprināti pievērst uzmanību korupcijas apkarošanai, un preses konferencē uzsvēra, ka Latvijas tiesībsargājošā sistēma ir gatava cīnīties ar šo problēmu un ir gatava uzklausīt gadījumus no investoriem, ja fakti par korupciju kļūst zināmi.

Padomes pārstāvis no firmas "Ernst & Young" Montī Akesons (Monty Akesson) teica, ka Latvijas situācija korupcijas jomā nav sliktāka par tām valstīm, kas atrodas pārmaiņas procesos. Līdzīgas problēmas ar korupciju administratīvajā jomā, policijas korumpētību, rindu apiešanu ir arī citām valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!