Foto: Reuters/Scanpix

NATO karavīru ierašanās Ādažu militārajā bāzē palielinājusi vietējo uzņēmēju biznesa apgriezienus, vēsta LNT raidījums "Ziņas".

Šobrīd armijas bāzē Kadagā ir trīs tūkstoši karavīru. "Uzņēmējdarbība attīstās kaut kādā loģiskā ātrumā, un, ja mēs runājam par tādu jaunu telpu pieejamību tieši Kadagā, tur to nav, jo Kadaga vēsturiski bijusi militārs ciemats ar vienu švaku veikalu," komentē Ādažu novada domes priekšsēdētājs Māris Sprindžuks, norādot: "Šobrīd skaidrs, ka tur būtu jābūt ļoti daudz pakalpojumu objektiem – frizētavai, zobārstam, veļas mazgātavai, krodziņam, bet ar to visu, kā jau Latvijā, papīri aizņem pusgadu, būvniecība tikpat."

Ņemot vērā lielo pieprasījumu, šobrīd Kadagā tiek atvērtas jaunas ēdināšanas iestādes, piemēram, picērijas. "Mums bizness tikai plaukst. Tagad tur ir daudz spāņu, itāļu… Tā ir viņu virtuve – picas, pasta. Viņiem ļoti patīk. Un mēs par to nesūdzamies," sacīja picērijas īpašnieks Valērijs Malovs. Viņš arī stāsta, ka pasūtījumu klātienē ir mazāk, toties vairāk – uz militāro bāzi.

Arī citu jomu pārstāvji apliecina, ka pieprasījums pēc pakalpojumiem ir palielinājies. Vietējā tirdzniecības friziere stāsta, ka četras Ādažos esošās frizētavas nespēj apkalpot lielo skaitu, tāpēc jaunnedēļ no Kanādas ieradīsies frizieris, kas dzīvos bāzē.

Tāpat pieaugusi nepieciešamība pēc auto nomas un atpūtas iespējām. "Viņi grib iepazīties ar citiem pakalpojumiem – viesnīcām, atpūtas bāzēm, jā, un redzēt mūsu zaļo Latviju," zināja stāstīt skaistumkopšanas salona "Orhideja" pārstāve Tatjana Lankrete.

Karavīru pieplūdums ietekmējis arīdzan viesnīcas un restorāna "Port Hotel" darbību. Agrāko viesu namu "Korande", kas patlaban ir pamests, plānots pārveidot par karavīru klubu. Viesu nams atrodas vien 100 metru attālumā no Tallinas šosejas.

Ieguvēji ir ne tikai pakalpojumu sniedzēji, bet arī atsevišķi ražotāji. Piemēram, vietējā gumijas segumu ražotnē "Rubrig" speciāli armijai saražojuši materiālu, ko citviet nevar atrast, lai pa ceļiem varētu pārvietoties ar ļoti smagu tehniku.

Vietējo uzņēmēju pārstāvis vērtē, ka Ādažu iedzīvotāji nebaidās riskēt, arī ņemot vērā, ka sabiedrotie, kā tiek norādīts, uzturēsies piecus gadus. "Nebaida, jo armija tik lielus līdzekļus iegulda bāzes attīstībā un tam jāiet līdzi. Uzņēmējiem šobrīd ir pilns priekšstats par to, kādi pakalpojumi ir armijai vajadzīgi, un ir jautājums tikai par vienu – kā to realizēt un pēc iespējas ātrāk," norāda biedrības "Ādažu uzņēmēji" valdes priekšsēdētājs Uldis Štēbelis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!