Foto: F64
2013.gadā uz zemsprieguma 0,4 kilovoltu (kV) un vidējā sprieguma 20 kV elektrolīniju balstiem tika reģistrētas 7987 stārķu ligzdas, bet 2014.gadā reģistrēto balto stārķu ligzdu skaits sasniedz 8423, informēja AS "Sadales tīkls".

Vienojoties ar Latvijas Ornitoloģijas biedrību, stārķu ligzdu noņemšanu "Sadales tīkls" veic ārpus stārķu ligzdošanas perioda no 1.septembra līdz 1.aprīlim, taču šogad, vērojot stārķu aktivitāti un putnu ātrāku atgriešanos Latvijā, jau martā tika pārtraukta plānveida stārķu ligzdu noņemšana no elektrolīniju balstiem.

Kopumā uz elektrolīniju balstiem ligzdas uzvijuši aptuveni 64% Latvijā mītošo balto stārķu, un diemžēl putnu ligzdošana uz elektrolīniju balstiem rada apdraudējumu gan sabiedrībai, gan pašiem stārķiem un atstāj ietekmi uz lietotāju elektroapgādes drošumu un kvalitāti. "Sadales tīkla" darbinieki regulāri veic elektrotīkla apskati un konstatē elektroietaišu defektus, ko izraisa putnu rosīšanās un ligzdošana. 2013.gadā reģistrēti 2108, bet 2014.gadā jau 2462 ar stārķu ligzdošanu saistīti elektrotīkla bojājumi.

Ja elektrolīnijas ir fiziski nokalpojušas, nespēj noturēt papildu slodzi, pievienotie elektrolīniju vadi ir bojāti vai ir pieteikti elektrotīkla bojājumi, stārķa ligzda ir jānoņem, lai pasargātu gan cilvēkus, gan pašu stārķus. Arī tad, ja elektrolīnijas balsts ir labā stāvoklī, bet ligzda ir nestabila un draud nokrist, tā ir jānoņem, jo šāda ligzda var būt bīstama gan cilvēku, gan stārķu dzīvībai, turklāt stārķi gadu gaitā veido jaunu ligzdas slāni, tā kļūst arvien lielāka un smagāka un atbalstās uz elektrolīniju vadiem, kas tehnoloģiski nav paredzēti šādai slodzei.

Lietū pielijusi un ziemā apsalusi baltā stārķa ligzda var svērt pat līdz tonnai, un nelabvēlīgu laika apstākļu rezultātā ligzda var nogāzties. Ja bīstamā ligzda netiek laikus noņemta, tā var kļūt par iemeslu arī stārķa mazuļu vai olu bojāejai. Pērn no elektrolīniju balstiem noņemtas 640 bīstamās stārķu ligzdas, kuras apdraudēja lietotāju elektroapgādi un drošību.

Rūpējoties par drošību un nepārtrauktu elektroapgādi, ļoti bīstamās situācijās, ja var notikt vidējā sprieguma 20 kV elektrolīnijas bojājums vai sadegt ligzda un elektrolīnijas balsts, uz kura atrodas ligzda, vai jāveic ārkārtas remontu darbi, "Sadales tīkls" ligzdu var noņemt arī ligzdošanas periodā - no 1.aprīļa līdz 31.augustam. Pirms stārķa ligzdas noņemšanas vienmēr tiek informēta Dabas aizsardzības pārvalde.

"Sadales tīklā" uzsver, ka bīstamo stārķu ligzdu noņemšana no elektrolīnijām ārpus ligzdošanas perioda - no 1.septembra līdz 31.martam - neapdraud putnu populāciju

Veicot ligzdu noņemšanu ārpus stārķu ligzdošanas perioda, netiek nodarīts kaitējums putnu populācijai, jo stārķis, atgriežoties no ziemošanas vietām, ātri vien uzvij jaunu ligzdu izraudzītajā vietā. To apliecina sadarbībā ar Latvijas Ornitologu biedrību veiktais "Baltā stārķa monitorings" - atgriežoties putni sekmīgi ligzdo gan uz elektrolīniju balstiem, gan ēkām, gan kokos.

Kā novērojuši ornitologi, ik gadu sarūk iedzīvotāju atbalsts stārķiem būvēt ligzdas uz mākslīgiem pamatiem kokos un uz ēku jumtiem, līdz ar to stārķi arvien vairāk izvēlas brīvāk pieejamos elektrolīniju stabus. Tradicionāli liela daļa balto stārķu ligzdu pamatņu bija cilvēka būvētas, un pirms 80 gadiem ap 90% stārķu ligzdu atradās kokos, bet mūsdienās sabiedrības aktivitāte stārķu populācijas veicināšanā ir samazinājusies un vairāk nekā puse ligzdu atrodas uz elektrolīniju stabiem.

Šī iemesla dēļ "Sadales tīkls" aicina arī iedzīvotājus iesaistīties balto stārķu populācijas saglabāšanā, izgatavojot stārķu ligzdu pamatnes un uzstādot tās tikai putniem drošās ligzdošanas vietās, izvairoties no elektrolīniju tuvuma. Izvairoties no pamatnes novietošanas elektrolīniju tuvumā, stārķi un to mazuļi tiks pasargāti no bojāejas.

"Sadales tīkls" stārķu ligzdu pamatnes uzstāda tikai atsevišķos gadījumos, un pirms pamatnes uzlikšanas speciālisti izvērtē uzstādīšanas nepieciešamību un potenciālos bojājumu riskus, jo gan ligzda, gan pamatne rada papildu slodzi stabam. "Sadales tīkls" 2013.gadā uzstādīja 317, bet 2014.gadā - 242 šādas stārķu ligzdu pamatnes.

Par potenciāli bīstamām balto stārķu ligzdām, kas apdraud iedzīvotāju elektroapgādi, sabiedrības drošību vai stārķa dzīvību, "Sadales tīkls" aicina ziņot pa tālruni 80200404 vai saziņai ar uzņēmumu izmantot sociālos tīklus.

"Sadales tīkls" ir elektrotīkla uzturētājs un attīstītājs Latvijā, kas nodrošina elektroenerģijas piegādi vairāk nekā vienam miljonam klientu objektu visā Latvijas teritorijā un elektroenerģijas sadales tīklu kopgarums ir gandrīz 95 000 kilometri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!