Foto: AP/Scanpix
Tikai pāris dienas pirms gaidāmajiem 16.marta latviešu leģionāru atceres pasākumiem Rīgā, ārzemju mediji jau uzsākuši aprakstīt un skaidrot gaidāmos piemiņas gājienus. Ārvalstu medijos pieminēta gan "nacisma atdzimšana" Eiropas Savienības (ES) kultūras galvaspilsētā, gan skaidrota Latvijas vēsture.

Čehijas ziņu aģentūra ČTK norāda, ka latviešu leģioni tika radīti 1943.gadā un ebreju slepkavošanā neesot piedalījušies, tāpat aģentūra norāda, ka šis gājiens Latvijā ir tradicionāls un tā pirmsākumi meklējami jau 1990.gadā.

Savukārt Krievijas medijs "Ria Novosti" savā angļu valodas portāla versijā norāda uz nacisma glorificēšanu, kas arī esot iemesls, kāpēc Latvijas sabiedrība esot tik sašķelta.

Ietekmīgais britu "Financial Times" norāda uz latviešu vēlmi Krimas konflikta kontekstā Putinu salīdzināt ar Hitleru, lai gan pašiem 16.martā plānota parāde par godu latviešu leģionam, kas bija daļa no nacistiskajiem spēkiem.

"Financial Times" arī prognozē, ka 16.marta notikumus plaši atspoguļos Krievijas mediji, radot vēstījumu – pievienojoties Eiropas Savienībai un rietumiem, Latvija aizvien asociē sevi ar nacisma pagātnes rēgiem.

Ziņu aģentūra "Reuters" apraksta Latvijas valdības brīdinājumu iedzīvotajiem gājienā pie Brīvības pieminekļa nepiedalīties, saistot to ar Ukrainas konflikta eskalāciju Krimā.

"Reuters" norāda uz paralēlēm, ka arī Latvijā nevēlas, lai, aizbildinoties ar "tautiešu aizstāvēšanu", Krievija iejauktos Latvijas iekšpolitikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!