Foto: LETA

Saeima ceturtdien neatbalstīja opozīcijas ierosinājumus par ekonomikas ministra Arvila Ašeradena demisiju.

"Par" Ašeradena demisiju balsoja 34 deputāti, "pret" – 48 , atturējās divi, līdz ar to lēmums projekta tika noraidīts.

Ašeradens atkārtoti Saeimai apliecināja, ka obligātās iepirkuma komponentes (OIK) ieviešana bija nopietna makroekonomiska kļūda.

Lēmumu projektu iesniedzēju vārdā aizstāvēja Ivars Zariņš (S). Plānots bija, ka iesniedzēju vārdā runās Artuss Kaimiņš (KPV LV).

"Un tā, protams, ir tikai sakritība, kad tieši pirms tās iespējas, kad Artusam Kaimiņam šeit būtu iespēja veselu stundu uzstāties, pēkšņi ārkārtas procedūrā viņš tika aizvests projām no šīs zāles. Un es negribu ticēt tām baumām, ka tas bija kādas valdošās partijas politiskais pasūtījums, lai šodien šeit viņš nevarētu šo stundu runāt, un pastāstīt, par ko viņš domā. Ļoti ceru, ka visdrīzākajā laikā mēs uzzināsim visu patiesību," sprieda Zariņš.

Viņš savā uzrunā atgādināja, ka par enerģētikas pārvaldes īstenošanu Latvijas valstī atbild Ekonomikas ministrija un to īsteno ekonomikas ministrs. Viņš pārmeta to, ka Latvijai vēl joprojām nav savas enerģētikas stratēģijas.

Tieši šīs stratēģijas neesamība ļāvusi "tādas afēras kā OIK", kas ir "politiski piesegta afēra, kura joprojām tiek turpināta".

"Ministra kungs, vai jūs saprotat vienkārši to globālo katastrofu, ko jūs veidojat ar savu darbību saistībā ar OIK?" vaicāja Zariņš.

"Es domāju, ka šis balsojums [par demisiju], viņš būs ļoti simptomātisks, viņš uzskatāmi parādīs, kas patiesībā notiek ar mūsu valsti," norādīja deputāts. "Tas, par ko es runāju, kad reālā demokrātija mūsu valstī nestrādā, mūsu valsts darbojas kā feodāla valsts, kas sadalīta starp feodāļiem, kuri vienkārši ignorēja sabiedrības intereses, vienkārši domā, kā apmierināt savas vajadzības un kā turpināt slaukt savu sabiedrību, savu tautu."

Nākamais tribīnē kāpa deputāts Valdis Kalnozols (ZZS). Viņš lūdza beigt "šos ministru demisiju šovus" un aicināja opozīcijas deputātus nākt klajā ar konkrētiem priekšlikumiem, kā sakārtot valsts pārvaldi.

Parlamentārietis Andris Morozovs (S) savā uzrunā pārmeta ekonomikas ministram "nodarījumu valsts ekonomikai un visai sabiedrībai, proti, nebeidzamu stāstu ar vienu no lielākajiem rūpnieciskajiem uzņēmumiem Latvijā un pavisam noteikti lielāko Kurzemē". Viņš runāja par "Liepājas metalurgu".

Tāpat opozicionārs secināja, ka "visu šo laiku Ekonomikas ministrijā vadītais process par investoru piesaisti ministra vadībā ir bijis nekompetents, neprofesionāls un pat ļaunprātīgs, kā rezultātā valsts pilnībā pazaudēs metalurģijas nozari un aktīvus. Lai gan ļoti vienkārši varēja rūpnīcu atjaunot, pašiem neieguldot, bet iegūstot simtiem darba vietu". Morozovs aicināja Ašeradenu atzīt savas kļūdas un atkāpties.

Pozīcijas deputāte Inese Aizstrauta arī bija kritiska par ministrijas veikumu. "Man ir jautājums: ko dara Ekonomikas ministrija? Vai vispār kaut ko citu Ekonomikas ministrija dara, kā tikai mēģina saregulēt OIK lietas? Arī šeit un šodien runājam tikai par OIK," secināja deputāte. "Ekonomikas ministrijai citas nozares vairs nemaz neinteresē!"

"Bet jautājums – vai būvniecība ir sakārtota? Vai tiešām būvniecības nozarē viss ir kārtībā?" vaicāja Aizstrauta. Viņa uzsvēra, ka būvniecības nozarē nekas nav sakārtots līdz pat šodienai.

"Nozare gaida daudzus jo daudzus normatīvos aktus, kas palīdzētu sakārtot nozari. Bet diemžēl nekas nenotiek. Nozare gaida arī jaunus vispārīgos būvnormatīvus, kas ir kā ābece katram būvniecības dalībniekam," stāstīja Aizstrauta.

Lai gan deputāte bija kritiski noskaņota pret ministra darbu, viņa skaidroja, ka balsos "par valdības saglabāšanu".

Tribīnē kāpa arī ekonomikas ministrs Ašeradens. Viņš atkārtoja to pašu, ko teica martā, kad arī opozicionāri pieprasīja ministra demisiju, proti, ka OIK ieviešana bija nopietna makroekonomiska kļūda.

Ministrs OIK ieviešanu salīdzināja ar "elles vārtu atvēršanu".

Ziņots, ka ceturtdienas Saeimas sēdes darba kārtībā bija iekļauts arī ierosinājums izteikt neuzticību ekonomikas ministram Ašeradenam, kuru iepriekš iepriekš Saeimā iesniedza opozīcijas deputāti.

To parakstīja deputāti Artuss Kaimiņš (KPV LV), partijas "Saskaņa" frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs un "Saskaņas" deputāti Andris Morozovs, Sergejs Mirskis, Jānis Ādamsons, Jānis Tutins, Artūrs Rubiks, Sergejs Potapkins, Ivans Klementjevs un Ivars Zariņš.

Vēstīts, ka Saeima arī martā lēma par opozicionāru ierosinājumu Ašeradena demisijas pieprasījumu. Saeimas vairākums to noraidīja.

Jautājums par iespēju prasīt Ašeradena demisiju iepriekš aktualizējās saistībā ar elektroenerģijas rēķinu pieaugumu daļai iedzīvotāju obligātās iepirkuma komponentes (OIK) sistēmas dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!