Foto: LETA

Ekonomikas ministrs, Ministru prezidenta biedrs Arvils Ašeradens (V) izlēmis pamest ministra amatu un pieņemt Saeimas deputāta mandātu, lai vadītu "Vienotības" frakciju.

Ašeradens šodien partijas biedriem piedāvājis savu kandidatūru šim amatam, kas arī tikusi atbalstīta. Jautājums formāli tikšot atrisināts nākamo nedēļu laikā, "Vienotībai" piedāvājot arī jaunu ekonomikas ministra kandidātu.

Kā portālu "Delfi" informēja premjera preses sekretārs Andrejs Vaivars, Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) nav informēts par ekonomikas ministra atkāpšanos un nav saņēmis demisijas pieteikumu. Līdz ar to premjers plašākus komentārus vēl nesniedz.

Atbilstoši valdības koalīcijas sadarbības līgumam, gadījumos, kad kāds no ministriem beidz pildīt savus amata pienākumus, partijai, kura virzījusi attiecīgo ministru, ir tiesības Ministru prezidentam ieteikt nākamo ministra amata kandidātu. Saskaņā ar koalīcijas līgumu, "Vienotība" par šo lēmumu rakstveidā informēs pārējās valdības partijas un Ministru prezidentu, informē partijā.

Jautājums par "Vienotības" Saeimas frakcijas vadītāju ir aktuāls, jo pašlaik to vada Solvita Āboltiņa, kurā plāno nolikt parlamentārietes mandātu un atgriezties diplomātiskajā dienestā.

Par pārmaiņas frakcijas vadībā šodien diskutēja "Vienotības" valde un šī politiskā spēka pārstāvji Saeimā. Koalīcijas līgums nosaka, ka partijai nepieciešams rakstveidā informēt pārējos valdības partnerus un Ministru prezidentu par iecerētu ministra atsaukšanu vismaz vienu nedēļu pirms šāda lēmuma galīgās pieņemšanas.

Ašeradenam, pieņemot deputāta mandātu, darbs Saeimā būs jāatstāj Astrīdai Harju.

Tāpat Ašeradens norādīja, ka "Vienotībai" esot vairāki kandidāti ekonomikas ministra amatam, taču viņu vārdi vēl netiek atklāti.

"Vienotības" priekšsēdētājs žurnālistiem pastāstīja, ka partijas valde apsprieda šo jautājumu, taču galīgo lēmumu paredzēts pieņemt nākamnedēļ, 16. oktobrī. Partijai ir vairāki kandidāti, sacīja Ašeradens, viņu vārdus neatklājot.

LTV raidījumam "Panorāma" Ašeradens norādīja, ka pašlaik ministra amatam esot trīs kandidāti. Taujāts, vai tiesa, ka kandidāti ekonomikas ministra amatam ir Vilnis Ķirsis, Karina Ploka un Zanda Kalniņa - Lukaševica, ministrs nedz apstiprināja, nedz noliedza šo informāciju.

Jau ziņots, ka, diskutējot par "Vienotības" Saeimas frakcijas vadītāja nomaiņu, kā viens no kandidātiem uz šo amatu vērtēts arī Ašeradens, kuram tādā gadījumā būtu jāatgriežas darbā parlamentā un jāatstāj ministra amats.

Ašeradens šogad augustā "Vienotības" kongresā tika ievēlēts par partijas priekšsēdētāju. Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, Ašeradens bija ievēlēts 10.Saeimā no "Vienotības" sarakstā, vēlāk kļuvis par 11.Saeimas deputātu, iegūstot "mīksto mandātu" par ministru kļuvušā Arta Pabrika vietā. Ašeradens ir darbojies Labklājības ministrijas parlamentārā sekretāra amatā, kā arī vēlāk pildīja Finanšu ministrija parlamentārā sekretāra pienākumus, liecina aģentūras LETA arhīvs.

Pirms iesaistīšanās politikā Ašeradnes ir ieņēmis AS "Diena" prezidenta amatu, bija SIA "Reģionālā prese diena" valdes priekšsēdētājs, SIA "Mediju Grupa Tops" valdes priekšsēdētājs.

Līdz šim "Vienotības" priekšsēdētāja pienākumus pildīja Andris Piebalgs, kurš šoreiz uz šo amatu nepretendēja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!