Foto: DELFI

Lai šoruden indeksētu pensijas līdz 250 latiem, ko prasa Latvijas Pensionāru federācija, būtu nepieciešami papildu septiņi miljoni latu, kas apdraudētu plānus no nākamā gada palielienāt minimālās algas un paaugstināt neapliekamo minimumu, trešdienas rītā Latvijas Radio teica Labklājības ministrijas (LM) parlamentārais sekretārs Arvils Ašeradens (V).

Viņš uzsvēra, ka LM turpinās virzīt iecerēto plānu par pensiju līdz 200 latiem indeksāciju no septembra. Sākotnēji gan bija paredzēts pensijas palielināt no 2014.gadā, taču tieši Latvijas Pensionāru federācijas aktivitātes ar vairāk nekā 106 tūkstošu pensionāru parakstu savākšanu un iesniegšanu Saeimā lika pārdomāt un indeksāciju paredzēt jau no rudens.

"Mēs respektējām pensionāru federācijas izteikto vēlmi un attiecīgi reaģējām," piebilda Ašeradens.

Savukārt LPF vadītājs Andris Siliņš sarunā Latvijas Radio pauda, ka organizācijas valdes aicinājums lemt par pensiju līdz 250 latiem indeksāciju nav galīga prasība, bet lūgums, "kam nav nekādas kategoriskas formas".

Jau vēstīts, ka LM iesniegs Saeimā Senioru konsultatīvās padomes lēmumu indeksēt pensijas līdz 200 latiem ar indeksu 1,04, kas pensijas palielinās vidēji par 4,60 latiem, vienlaikus informējot deputātus par vienas organizācijas - LPF - prasību palielināt indeksējamo pensiju slieksni līdz 250 latiem, pastāstīja labklājības ministres padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Marta Krivade.

Pensiju līdz 200 latiem indeksācija ir pamatots priekšlikums, ņemot vērā, ka valstī minimālā alga ir 200 lati, savukārt iztikas minimums ir 177 latu robežās, turklāt 87% Latvijas pensionāru saņem pensijas līdz 200 latiem, tādējādi no septembra pielikumu sajutīs lielākā daļa pensionāru, iepriekš uzsvēra LM pārstāve Marta Krivade.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!