Foto: DELFI
Valsts asinsdonoru centra (VADC) specializētais autobuss aizvadītā gada 11 mēnešos jau pieņēmis vairāk donoru nekā visā 2009. gadā kopumā, liecina VADC apkopotā informācija.

VADC pārstāve Zane Mistre pastāstīja, ka autobusā līdz decembra sākumam pieņemts 4451 donors, turpretī 2009. gadā kopumā specializētajā autobusā asinis ziedojuši 3379 donori.

Tiesa, palielinājies arī VADC autobusa izbraukumu skaits - no 106 uz 148 aizvadītā gada 11 mēnešos. Populārākās autobusa stāvēšanas vietas ir pie Dailes teātra un Latvijas Nacionālās operas (LNO). Pie Dailes teātra autobuss atrodas četras reizes mēnesī, bet pie LNO - divreiz mēnesī.

Vienā izbraukumā iespējams pieņemt 60 donoru, lai varētu asinis turēt pareizā glabāšanas režīmā. Parasti izbraukuma laikā kopumā tiek ziedoti apmēram 18 litri asiņu.

Mērojot ceļu pie asins donoriem, VADC specializētais autobuss gada laikā nobrauc aptuveni 1000 kilometru.

Donoru autobuss ar Veselības ministrijas atbalstu VADC rīcībā nonāca 2007.gada 13.septembrī. Jau ceturto gadu tas regulāri veic izbraukumus un pieņem donorus pie dažādām iestādēm, uzņēmumiem un tirdzniecības centriem ne tikai Rīgā, bet arī citviet Latvijā. Autobusā vienlaikus asinis var ziedot četri cilvēki, un stundas laikā autobuss spēj pieņemt 10-15 donoru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!