Foto: LETA

Latvija ir ļoti pievilcīga vieta politisko un ekonomisko interešu pārstāvniecībai, tāpēc Krievija nežēlos resursus maksimāli draudzīga politiskā režīma nostiprināšanai. Kā nopietns signāls esot "promaskaviskā "Saskaņas centra"" uzvara pašvaldību vēlēšanās Rīgā, kā arī iespējamā uzvara 2014.gada rudenī gaidāmajās Saeimas vēlēšanās un sekojošā valdības veidošana. To savā publikācijā norāda ASV analītiķis, Pasaules politikas institūta Vašingtonā profesors Pols Goubls.

Nesen guvušas uzvaras pašvaldību līmenī, promaskaviskās politiskās partijas Latvijā var būt tādā stāvoklī, lai uzvarētu parlamenta vēlēšanās nākamgad un veidotu promaskavisku Latvijas valdību, ja viņi saņems pietiekamu palīdzību no Maskavas, kā arī no Krievijas biznesa interesēm šajā valstī, secina Goubls.

Savā publikācijā viņš atsaucas uz jaunāko pētījumu, kuru publicējusi Krievijas ziņu aģentūra "Novij Region 2". Tajā aplūkots, kā Krievija nodrošina savu ģeoekonomisko un ģeopolitisko interešu pārstāvību Baltijā un Latvijā, kas ir "droša krasta placdarms Eiropas Savienībā". Lai gan šīs Krievijas ziņu aģentūras teiktais jāvērtē rūpīgi, izvērtējot, kurā brīdī tiek pausts Maskavai tīkams viedoklis un neizslēdzot, ka tā ir provokācija, tomēr "pret šo ziņojumu ir jāizturas uzmanīgi", norāda Goubls.

Viņš atzīst, ka situācijā, kad Latvija ir ES un NATO dalībvalsts, Krievijas valdība ir gatava pielāgoties jaunajiem apstākļiem un pat izmantot tos, lai veicinātu savas intereses.

Goubls norāda, ka Krievijas ziņu aģentūra savā publikācijā saka - neskatoties uz to, ka pēc inerces, kaimiņvalsts Latvija turpina savu ekonomisko ceļu uz Eiropas Savienību, politiskie procesi, var būt par pamatu nākotnes politiskajam apvērsumam. Starp tiem esot "Saskaņas centra" uzvara Rīgas pašvaldību vēlēšanās un šī politiskā spēka politiķu labais starts arī citās Latvijas pašvaldībās.

Šie pašvaldību vēlēšanu rezultāti uzlabojot prokrieviskas valdošās koalīcijas veidošanās iespējamību pēc 2014.gada parlamenta vēlēšanām, ņemot vērā, ka jau patlaban "Saskaņas centru" parlamentā pārstāv 31 deputāts.

Krievu ziņu aģentūra atsaucoties uz Kremļa konsultantu grupas sagatavotu pētījumu par pašvaldību vēlēšanām Latvijā un turpmāko politisko attīstību. Šajā ziņojumā esot uzsvērts, ka Latvija ir ļoti interesanta Krievijas politiskajai un ekonomiskajai elitei. Valsts stratēģiskā atrašanās vieta, investīcijas nekustamā īpašumos, banku sektors, dalība ES un iestāšanās eirozonā padarot Latviju par ļoti pievilcīgu vidi Krievijas investīcijām, norāda Goubls.

Turklāt, ņemot vērā finanšu krīzi Kiprā un draudus, kas radīti krievu noguldījumiem šajā valstī, Latvija "kļūst arvien pievilcīgāka alternatīva Krievijas noguldītājiem." Ja Latvija ieviesīs eiro, noguldījumi un krievu investīcijas, visticamāk, pieaugs.

Tomēr šādām Krievijas investīcijām un to iespējamajam pieplūdumam ļoti svarīgs būs tieši "atbalsts" valdības un politiskajā līmenī. Ja tāds būs, ieguldītāji jutīsies drošāk un palielinās savu klātbūtni ekonomikā.

Publiskotajā Kremļa konsultantu ziņojumā arī pieļauts, ka nākamo valdību pēc 2014.gada rudens vēlēšanām varētu veidot "Saskaņas centrs" ar Nilu Ušakovu kā premjeru, bet viņu varētu atbalstīt Zaļo un zemnieku savienība, kā arī "Reformu partija".

Šāds "politisks uzdevums" ir "pilnīgi realizējams", norādīts ziņojumā, bet tas nenotiks bez pušu centieniem, gan Maskavā, gan Latvijā. Liela nozīme sadarbības palielināšanai būs tieši Krievu ekonomisko spēku ietekmei, jo kopš 2000.gada ideja par Krievijas līdzdalību Latvijas politiskajā procesā esot "daļēji diskreditēta".

Viens iemesls tam esot arī Maskavas politisko konsultantu sliktie padomi, piemēram, mudinot uzreiz piešķirt krievu valodai oficiālās valsts valodas statusu. 

Secināts, ka šo situāciju varot pārvarēt ar ciešāku sadarbību prokrieviskajām politiskajām un biznesa aprindām, ko veido un koordinē "neformāli darbinieki" ar birojiem Rīgā un Maskavā. Ziņojums piesauc arī konkrētu šādas sadarbības personu - Krievu oligarhu Dmitriju Mazepinu, kura bizness jau vairākus gadus saistīts ar Latviju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!