Foto: LETA

Mūsdienu ģeopolitiskos izaicinājumus var pārvarēt, tikai pastāvot ciešām transatlantiskajām attiecībām, tādēļ ir svarīgi attīstīt padziļinātu sadarbību starp Eiropas Savienību un ASV dažādās jomās, uzsvēra Valsts prezidents Raimonds Vējonis, ceturtdien 6. jūlijā piedaloties Trīs jūru samitā Varšavā, kur pulcējās 12 Centrālās un Austrumeiropas valstu vadītāji, kā arī ASV prezidents Donalds Tramps.

Valsts prezidents augstu novērtēja ASV prezidenta pausto apņēmību pastiprināt sadarbību ar Eiropu un turpināt rūpēties par drošību reģionā, portāls "Delfi" uzzināja Valsts prezdienta kancelejas Preses dienestā.

"ASV vēlreiz apliecināja uzticību NATO 5. panta saistībām. Mēs arī esam pateicīgi par ASV karavīru un militārās tehnikas izvietošanu Latvijā," uzsvēra Vējonis.

Valsts prezidents atzina, ka ASV prezidenta piedalīšanās Trīs jūru samitā liecina par ASV ieinteresētību meklēt jaunas sadarbības iespējas ar Eiropas Savienību (ES) ekonomikas, transporta un enerģētikas jomās, kas sasaucas ar šobrīd notiekošo aktīvo ES - ASV politisko dialogu.

"Latvijai un Eiropai ir būtiska iniciatīva par ASV dabas gāzes eksportu uz Eiropu, jo mūsu interesēs ir diversificēt enerģijas piegāžu avotus. Vienlaikus ar ekonomisko ieguvumu sadarbība ar ASV var sekmēt reģiona lielāku noturību pret dažādiem aktuāliem drošības izaicinājumiem, piemēram, lai stiprinātu Eiropas enerģētisko drošību. ASV līdzdalību Adrijas, Baltijas un Melnās jūras iniciatīvā redzam kā pozitīvu un papildinošu ES īstenotajām politikām un atbalsta programmām, veicinot infrastruktūras attīstību, starpsavienojumu izbūvi, pārrobežu sadarbību plašā jomu spektrā," teica Vējonis.

Uzrunājot Trīs jūru samita dalībniekus, Valsts prezidents atzīmēja vienotas Eiropas Savienības (ES) pieejas un ES finansējuma nozīmi, piesaistot privātās investīcijas reģiona infrastruktūras projektu attīstībai. Latvija, kopā ar reģiona valstīm, šobrīd īsteno vērienīgo dzelzceļa projektu "Rail Baltica". Latvija arī ir ieinteresēta paātrināt gāzes starpsavienojumu un elektrotīklu sinhronizācijas projektus starp Baltiju un citām ES valstīm.

Trīs jūru iniciatīvu veido 12 ES valstis, kas ģeogrāfiski novietotas starp Adrijas, Baltijas un Melno jūru – Austrija, Bulgārija, Čehija, Horvātija, Igaunija, Latvija, Lietuva, Polija, Rumānija, Slovākija, Slovēnija, Ungārija. Neformālā platforma ir izveidota, lai nodrošinātu politisku atbalstu starpvalstu un reģionālu projektu īstenošanai, un tādējādi dotu ieguldījumu vienotas, drošas un konkurētspējīgas Eiropas veidošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!