Foto: AFP/Scanpix
Amerikas Savienotās Valstis (ASV) ir atsaukušas izdošanas lūgumu, kas attiecās uz rēzeknieti Marinu Maslobojevu, kura kopā ar dzīvesbiedru Pēteri Šahurovu pirms dažiem gadiem tika apsūdzēta par kibernoziegumiem, ceturtdien vēsta laikraksts "Neatkarīgā Rīta Avīze".

Abi savulaik pat tika aizturēti un gaidīja, kad būs jāstājas tiesas priekšā ASV. Maksimālais sods, kas abiem draudēja, bija līdz 30 gadiem cietumā un 500 000 dolāru soda nauda.

Laikraksts atzīmē, ka, salīdzinot ar Imantas hakera Denisa Čalovska lietu, abu Rēzeknes hakeru lietā bija visdīvainākie pavērsieni. Vispirms jau noteiktajā laikā Latvijas tiesībsargājošās iestādes no ASV nesaņēma izdošanas lūgumu. Latvijas Republikas Prokuratūra amerikāņiem pat atgādinājusi, ka attiecīgais dokuments nav saņemts. Uz to bijis jāgaida nepilnus deviņus mēnešus, bet pa to laiku  Šahurovs pazudis. Viņš joprojām ir izsludināts starptautiskajā meklēšanā.

Maslobojeva visu laiku uzturējusies Latvijā. Pret viņu lieta izbeigta un ASV atsaukušas izdošanas lūgumu.  Ģenerālprokuratūra negrasās publiskot informāciju par izdošanas lūguma atsaukšanas iemesliem.

2011. gada jūnijā Latvijas policija Rēzeknē aizturēja tobrīd 22 gadus veco  Šahurovu un 23 gadus veco Maslobojevu, kuri ASV apsūdzēti par kibernoziegumiem, izmantojot tā dēvēto iebiedēšanas programmu, kas interneta lietotājus maldina par datoru inficēšanu ar vīrusu.

ASV prokuratūra apgalvoja, ka kibernoziedznieki radījuši zaudējumus 2 miljonu dolāru apmērā. Tikmēr Latvijas prese rakstīja, ka pāris pat piestrādājis Anglijā, lai nopelnītu naudu, un izteica šaubas, ka miljonāriem diez vai tas būtu bijis nepieciešams. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!