Foto: F64

ASV Cilvēktirdzniecības novēršanas ziņojumā arī šogad Latvija ierindota otrajā novērtējuma līmenī, kas ir tāpat kā pērn, informēja ASV vēstniecībā Latvijā.

Pirmdien ASV valsts sekretāra Džona Kerija prezentētajā 2015. gada ziņojumā "Par cilvēktirdzniecības novēršanu" secināts, ka Latvijas valdība pieliek ievērojamas pūles, lai izpildītu cilvēktirdzniecības apkarošanas minimālos standartus atbilstoši Cilvēku tirdzniecības upuru aizsardzības likumam, lai gan pilnībā šie standarti vēl netiek izpildīti.

Tiek norādīts, ka Latvijas valdība ir uzlabojusi cilvēktirdzniecības novēršanas pasākumus, palielinot valsts finansējumu cilvēktirdzniecības upuru palīdzības programmai, pastiprinot preventīvos pasākumus un veicinot sabiedrības informētību, kā arī izveidojot darba grupu uzlabotai koordinācijai starp ministrijām un publiskajām un privātajām institūcijām. Latvija turpina būt reģionālā līdere, identificējot un novēršot fiktīvās laulības, kuru rezultātā sievietes var nonākt ļoti neaizsargātā stāvoklī, ieskaitot dažus cilvēktirdzniecības gadījumus.

Ziņojumā norādīts, ka šīs pūles tomēr pilnībā nepastiprināja valdības centienus cīnīties pret visām cilvēktirdzniecības formām, jo īpaši attiecībā uz latviešiem, kas nodarbināti piespiedu darbā ārzemēs, kā arī attiecībā uz piespiedu darba gadījumiem Latvijā. Tiesībsargājošās instances nav sākušas nevienu piespiedu darba cilvēktirdzniecības gadījuma izmeklēšanu kopš 2009.gada, un Latvijas tiesās ar notiesājošu spriedumu nekad nav sodīts neviens piespiedu darba cilvēktirdzniecības organizētājs.

2013. un 2014. gadā tiesībsargājošās iestādes nespēja identificēt nevienu latvieti vai ārzemnieku, kas Latvijā būtu izmantots piespiedu darbā. Augstākā tiesa atstāja spēkā spriedumu, ar kuru cilvēktirdzniecības organizētājam bija piespriests cietumsods, taču kopējais izmeklēšanas gadījumu un notiesājošo spriedumu skaits cilvēktirdzniecības lietās joprojām saglabājas zems, salīdzinot ar identificēto upuru daudzumu.

Ziņojumā norādītas konkrētas rekomendācijas Latvijas valdībai turpmākā cīņā ar cilvēktirdzniecību, ieskaitot nepieciešamību palielināt kriminālvajāšanas gadījumu un tiesvedību skaitu, kā arī krimināli sodot notiesātos cilvēktirdzniecības organizētājus, nodrošinot, ka soda smagums ir atbilstošs nodarītajam. Ziņojumā atzīmēts, ka Latvijas valdībai jāpastiprina pūles cilvēktirdzniecības upuru atklāšanā, jo īpaši attiecībā uz vietējiem un ārzemju upuriem, kas ekspluatēti Latvijā. Tāpat esot nepieciešams pārskatīt un uzlabot tiesas procesu efektivitāti, lai panāktu uz upuri centrētu pieeju, kā arī paātrinātu tiesvedību gaitu. Nepieciešams arī pilnībā finansēt un ieviest programmu cilvēktirdzniecības novēršanai 2014.-2020. gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!