Foto: Publicitātes foto
Latvija ir līdere "Jaunā zīda ceļa" veidošanā, kas varētu tikt izmantots pēc misijas Afganistānā noslēgšanās, intervijā aģentūrai LETA sacīja ASV Transporta virspavēlniecības komandieris ģenerālis Viljams Freizers, augstu novērtējot Latvijas ieguldījumu Ziemeļu distribūcijas tīkla darbībā.

Viņš norādīja, ka no 2012.gada aprīļa līdz 2013.gada aprīlim ASV Aizsardzības loģistikas aģentūra caur Latviju uz Afganistānu ir pārvietojusi 30 miljonus mārciņu (13 620 tonnas) lielu kravu. "Mēs arī esam spējuši savu sadarbību izmantot, lai daļu no ekipējuma caur Rīgu nogādātu atpakaļ ASV. Kopš pagājušā gada jūnija, kad mēs pirmo reizi sākām izvest daļu no precēm ārpus Afganistānas, atpakaļ ir pārvesti 14 miljoni mārciņu (6356 tonnas)," norādīja Freizers.

ASV sagaida, ka jūnijā būs pagrieziena punkts, kad caur Rīgu tiks transportēts simttūkstošais konteineris kopš kravu plūsmas sākuma. "Ņemot vērā šos skaitļus, jūs varat redzēt, ka mēs kopīgi ļoti daudz darām, un tas tiek ļoti augstu novērtēts," piebilda ģenerālis.

Nākotnē ir iespējams pašlaik notiekošo procesu izmantot kā ieskrējienu jeb ievirzi tirdzniecības un ekonomiskās attīstības veicināšanai. Daudzas valstis pašlaik strādā kopā, lai saprastu, kādā veidā nodarboties ar eksportu un importu. Lielas investīcijas ir ieguldītas infrastruktūrā, piemēram, ceļos un dzelzceļā, norādīja amatpersona.

"Pašlaik ir laba iespēja raudzīties uz to, kas notiks pēc 2014.gada mūsu kopīgās sadarbības noslēguma. Es zinu, ka Latvija ir līdere šī jautājuma aktualizēšanā, kas izpaudās pagājušajā gadā, rīkojot konferenci par "Jauno zīda ceļu". Šo pasākumu atbalstīja arī ASV Transporta virspavēlniecība ar augsta līmeņa militāro pārstāvju piedalīšanos.

Latvija ir paziņojusi, ka jūnijā organizēs vēl vienu "zīda ceļam" veltītu konferenci, un arī šo pasākumu mēs plānojam atbalstīt ar savu pārstāvju piedalīšanos, lai nodrošinātu mūsu iesaistes pēctecību," uzsvēra Freizers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!