ASV valdība ir ieinteresēta Latvijā radīt tādus apstākļus, lai Latvija varētu pēc iespējas ātrāk kļūt par NATO dalībvalsti, trešdien vizītes laikā Rīgā atzina ASV valsts sekretāres vietnieka palīgs Daniels Hamiltons (Daniel Hamilton), kurš ASV departamentā atbild par drošības jautājumiem.
Hamiltons uzsvēra, ka ASV nav pasīvs vērotājs NATO paplašināšanā, bet aktīvi darbojas šajā procesā.

Viņš pauda arī ASV atbalstu Latvijas virzībai uz Eiropas Savienību un paziņoja, ka par ASV atbalstu šajā jomā nevar būt nekādu šaubu.

Hamiltons Rīgā ieradās trešdien un vizītes laikā tikās ar Ārlietu un Aizsardzības ministrijas pārstāvjiem, kā arī parlamentāriešiem. Šī vizīte, pēc viņa teiktā, pierāda ASV ciešo sadarbību ar Latviju.

Veltot atzinīgus vārdus Latvijas virzībai uz NATO, diplomāts atzinīgi novērtēja arī Latvijas un Krievijas attiecības. Viņš uzskata, ka ir vairāki faktori, kas liecina, ka attiecības starp abām valstīm varētu uzlaboties. Kā piemēru Hamiltons minēja sabiedrības integrācijas centienus, kā arī valsts valodas likuma pieņemšanu, kuru atzinīgi novērtējis EDSO augstais komisārs minoritāšu jautājumos Makss van der Stūls.

Arī ASV vēstnieks Latvijā Džeimss Holmss ir pārliecināts, ka šobrīd Latvija atrodas uz "cerību viļņa" attiecībās ar Krieviju. Žurnālistiem vēstnieks uzsvēra, ka attiecības būtiski uzlabojušās, salīdzinot, kādas tās bija pirms diviem gadiem. Taču ASV vēlas redzēt arī konkrētas abu valstu ministru tikšanās un reālu starpvaldību komisijas darbu, kā arī starpvaldību līgumu pieņemšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!