Foto: LETA



Tuvākajās dienās Baltijas valstīs, kā arī Polijā, ieradīsies papildus militārās ASV vienības – kopumā ap 600 karavīru, Latvijas Televīzijai apstiprināja Latvijas pārstāvis NATO Māris Riekstiņš.

Polijā 150 karavīri ieradīsies trešdien, bet nākamo dienu laikā Igaunijā, Lietuvā un Latvijā ieradīsies vēl kopumā 450 karavīri, lai piedalītos papildus militārās mācībās, kas ilgs vairākus mēnešus.

Karavīri rotācijas kārtībā mainīsies.

Polijā un Baltijas valstīs vienības tiks izvietotas, lai stiprinātu drošības sajūtu, sacīja Riekstiņš.

Riekstiņš sacīja, ka šis solis apstiprina - Baltijas valstu iedzīvotājiem nav jābūt bažām par viņu drošību. 

No šī gada 24.aprīļa Latvijā tiks dislocēts ASV bruņoto spēku Eiropā 173.Sauszemes kājnieku brigādes sauszemes spēku kontingents rotas lieluma apmērā. ASV karavīri Latvijā ieradīsies, lai uzsāktu kopīgas militārās mācības ar Latvijas Bruņotajiem spēkiem. Mācības Latvijā būs daļa no izvērstas ASV sauszemes spēku mācību sērijas, kas tuvākajos mēnešos un arī turpmāk norisināsies Baltijas reģionā un Polijā, informē Aizsardzības ministrija.

"Sākotnējā sauszemes komponenta izvietošana militārajās mācībās ir pirmais solis no NATO plānotā plašāku pasākumu kopuma. Tas ir viens no īstermiņa risinājumiem, ko NATO sniegs kā atbalstu mūsu valstij un reģionam. Šāda rīcība ir pamatots apliecinājums ciešajai sadarbībai NATO dalībvalstu starpā un NATO gatavībai reaģēt, sniedzot drošības garantijas savām dalībvalstīm. Mēs sagaidām, ka sabiedroto spēku klātbūtne Baltijas reģionā ilgtermiņā kļūs intensīvāka un skaitliski apjomīgāka", skaidro aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS).

ASV lēmums stiprināt NATO militāro klātbūtni Polijā un Baltijas valstīs parāda ASV apņemšanos ieguldīt Baltijas valstu drošībā. Šādi NATO praksē apliecina, ka tā ir militāra, aizsardzības organizācija, kuras pamata uzdevums ir kolektīvā aizsardzība, norāda Ārlietu ministrija.

Tā atgādina, 16.aprīļa NATO lēmums paredz militārās klātbūtnes palielināšanu, tai skaitā vairāk lidmašīnu, kas patrulē Baltijas valstu gaisa telpā, kuģus Baltijas jūrā, vairāk militāro mācību, kā arī aizsardzības plānu pārskatīšanu. Būtiski, ka NATO turpina sekot līdzi situācijas attīstībai un atbilstoši rīkosies, ja nepieciešams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!