Foto: F64
Sabiedroto karavīrus, apmeklējot Latvijas Kara muzeju, pārsteigusi latviešu tautas varonība un spējas izdzīvot sarežģītos apstākļos, sacīja muzeja Izglītības un informācijas nodaļas vadītājs Mārtiņš Mitenbergs.

Trešdien Latvijas Kara muzejā norisinās speciāla ekskursija, kas paredzēta sabiedroto valstu karavīriem, lai viņus informētu par Latvijas vēsturi, valsts dibināšanu un armiju. Iepriekš tika paredzēts, ka šajā pasākumā piedalīsies aptuveni 500 ārvalstu karavīru. Mitenbergs norādīja, ka trešdienas pēcpusdienā karavīru grupas turpina ierasties un ir sagaidāms, ka šis skaitlis tiks arī sasniegts.

Eiropas valstu karavīriem Latvijas Kara muzeja ekspozīcijās skartās tēmas bijušas caurmērā pazīstamas, jo kontinenta valstīm 20.gadsimtā bijusi līdzīga pieredze. Savukārt ASV karavīrus pārsteidzis latviešu pieredzētais gan Pirmā pasaules kara, gan arī Otrā pasaules kara laikā.

"[ASV karavīriem] bija liels šoks par to, ka Pirmā pasaules kara laikā Latvija zaudēja aptuveni pusi iedzīvotāju," paskaidroja Mitenbergs. Tāpat ASV karavīrus pārsteiguši latviešu nācijas zaudējumi Otrā pasaules kara laikā. "Amerikāņiem liekas neaptverami, ka [tautas] mērķtiecība un nācijas apziņa ir tik stipra," teica Latvijas Kara muzeja pārstāvis.

Sabiedroto karavīri izrādījuši arī interesi par Latvijas valsts aizsardzību no 1920. līdz 1940.gadam. Karavīrus pārsteidzis pirmskara Latvijas karaspēka labais tehniskais nodrošinājums. Viņi ieguvuši informāciju arī par tām tradīcijām, kuras pārmantojuši mūsdienu Latvijas bruņotie spēki. Mitenbergs arī norādīja, ka, apmeklējot Latvijas Kara muzeju, ASV pārstāvji guvuši priekšstatu arī par Eiropas militāro vēsturi.

Līdzīgus pasākumus plānots organizēt arī turpmāk, kad Latvijā ieradīsies nākamās sabiedroto karaspēka rotācijas. "Pēc divām nedēļām [ekskursijā] pieteikti jau aptuveni 190 karavīri," norādīja Mitenbergs. Kara muzejs strādā arī ar Latvijas armiju, lai veicinātu karavīru informētību par valsts vēstures jautājumiem.

Kara muzejā trešdien ierodas karavīri no ASV Mičiganas Nacionālās gvardes, ASV jūras kājnieku vienības, Kanādas, Vācijas un Luksemburgas bruņotajiem spēkiem. No 22. līdz 31.martam Ādažu poligonā norisinās Latvijas sadarbībā ar ASV vadītais starptautiskais vingrinājums "Operation Summer Shield XII".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!