Foto: LETA

ASV amatpersonas Latvijas Ārlietu ministrijas (ĀM) valsts sekretāram Andrejam Pildegovičam šodien atkārtoti apstiprināja ASV nemainīgo pozīciju attiecībā uz NATO līguma 5.pantu, informēja ĀM.

No 17.marta līdz 19.martam Pildegovičs tikās ar augsta līmeņa ASV amatpersonām politisko konsultāciju laikā Vašingtonā, lai pārrunātu aktualitātes saistībā ar Ukrainu un tās ietekmi uz situāciju visā reģionā, drošības politikas jautājumus, kā arī Latvijas-ASV divpusējās attiecības.

Pildegovičam tiekoties ar ASV valsts sekretāra vietnieku Viljamu Bērnsu un Nacionālās drošības padomes Eiropas jautājumu direkcijas vadītāju Karīnu Donfrīdu, tika izvērtēti notikumi Ukrainā, Krimas pussalas aneksija un risinājumi tālākas eskalācijas nepieļaušanai. ASV amatpersonas atkārtoti apstiprināja ASV nemainīgo pozīciju attiecībā uz NATO līguma 5.pantu. Sarunu laikā tik pārrunāti konkrēti soļi NATO klātbūtnes Baltijas reģionā paaugstināšanai, ne tikai nostiprinot gaisa telpas patrulēšanu, bet arī cita veida militāru klātbūtni.

Puses atzina, ka stratēģiski būtisks jautājums ir enerģētiskās atkarības samazināšana un piegāžu diversifikācijas nepieciešamība. Amatpersonas bija vienisprātis, ka maksimāli ātri jānoslēdz Transatlantiskās tirdzniecības un investīciju partnerības sarunas, lai paplašinātu transatlantisko ekonomisko sakaru nozīmi, radītu vienotu ES un ASV ekonomiski ģeopolitisko bloku. Tika pārrunātas ciešākas sadarbības iespējas ES Austrumu kaimiņu valstīs, Asociācijas līguma parakstīšana ar Ukrainu, kā arī tālākā nākotnē ar Moldovu un Gruziju.

Valsts sekretārs politisko konsultāciju laikā Vašingtonā tikās arī ar ASV Valsts aizsardzības loģistikas aģentūras (DLA) direktoru, viceadmirāli Marku Harničeku, ASV Valsts departamenta valsts sekretāra vietnieka palīgu Eiropas un Eirāzijas jautājums Ēriku Rubīnu, kā arī Makkeina institūta direktoru Kurtu Volkeru un citām amatpersonām.

Kā ziņots, ASV viceprezidents Džo Baidens pēc tikšanās ar Lietuvas prezidenti Daļu Grībauskaiti un Latvijas prezidentu Andri Bērziņu trešdien uzsvēra, ka "saskaņā ar Vašingtonas līguma 5.pantu par kolektīvo aizsardzību mēs sniegsim visu nepieciešamo atbalstu savām NATO partnerēm, ja pret tām tiks vērsta agresija".

Jau vēstīts, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins un Krimas, kā arī Sevastopoles pašpasludinātie līderi otrdien parakstīja līgumu par Ukrainai piederošās pussalas aneksiju. Īsi pirms tam Putins izskatīšanai Federācijas padomē iesniedza attiecīgu likumprojektu par okupētās Ukrainas teritorijas aneksiju, uzņemot Krimu un Sevastopoles pilsētu Krievijas sastāvā divu atsevišķu federālo subjektu statusā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!